![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zrobiłem proste logowanie bez użycia bazy przy pomocy: http://symfony.com/doc/current/book/security.html dodatkowo dodalem 4 użytkowników: users: user1: { password: pass1, roles: 'ROLE_ADMIN' } user2: { password: pass2, roles: 'ROLE_ADMIN' } user3: { password: pass3, roles: 'ROLE_ADMIN' } user4: { password: pass4, roles: 'ROLE_ADMIN' } i mam pytanie bo muszę zapisywać w bazie który użytkownik dodawał dane, jak pobrać nazwe użytkownika zalogowanego ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 55 Dołączył: 23.11.2008 Skąd: UKF Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy logowaniu zapisz sobie w sesji username.
-------------------- Pomagam jeśli mam czas oraz jak się na tym znam :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2012 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taka informacja jest trzymana w sesji - nie musisz jej dodawać.
W kontrolerze masz dostęp do użytkownika poprzez: $this->get('security.context')->getToken()->getUser() i potem np. getUsername(), getRoles(), itp. Jeśli chciałbyś do tych danych dostać się w usłudze to musiałbyś wszczepić "security.context" do usługi i w niej zebrać dane użytkownika jak powyżej. W wzorniku Twig możesz wyświetlić nazwę użytkownika korzystając z {{ app.user.username }} << Przy okazji witam wszystkich czytających, bo to mój pierwszy (i mam nadzieję, że nie ostatni ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 02:51 |