![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć jestem początkująca i mam problem z sumowaniem pól w xml. Szukałam w google o sumowaniu ale nigdzie nie wyskoczyło mi info, prosze nakierujcie mnie na stronę, albo podpowiedcie.
mam skrypt odczytujący plik xml
chcę aby mi pod spodm w tabeli zsumowało np wszystkie pola $item['IL_KUP'] i wyrzuciło pod spodem tam gdzie jest suma -> o ile sumowac pola w jednym wyrzucie to nie problem bo robię $item['IL_KUP'] * $item['KUP_ZA'] czy jakieś inne wartości nawet liczbowe i mam dobry wynik, ale sumowanie np jednej wartości stwarza mi problem, nie wiem czy muszę zamknąć pętlę tablicy i do samego sumowania zrobić jeszcze jedną, czy w tej samej co sa dane da się to zrobić? --- Edytowano --- Próbowałam na własne sposoby i wiele innych jakie mi przyszły do głowy.. pewnie to dla większości pikuś jest jak wszystko co człowiek już umie ![]()
halo, czy nikt nie wie jak to zrobić, czy też się nie da? Proszę chociaż o takie info bo już jestem w stanie samobija ;/, albo chociaż jaki wers wpisać w google aby po angielskich stronach to znaleźć? Proszę Ten post edytował agapikok 11.05.2012, 10:00:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czytałem twój temat parę dni temu czytam i teraz. Zarówno wtedy jak iteraz nie mam bladego pojęcia w czym masz problem. Chcesz sumować? To sumuj, nikt ci nie broni. W czym problem?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie w tym że może dla większości doświadczonych, bądź już wprawionych osób jest to żaden problem. Nie mam problemu z operacjami na jednym wyrzucie wyników np
A problem mój polega, że gdy mam 10 wpisów np $item['IL_KUP'] to nie mam pojęcia czy jest jakaś opcja typu array_sum($item['IL_KUP']) i mi sumuje te 10 linii tego wpisu, czy to trzeba zrobić na zasadzie tablicy która wurzuca każde 10 wyników i jeden po drugim dodaje? teraz znalazłam taki przykład który sumuje np te same lata rekordu rok który jest w tablicy asocjacyjnej. Zaraz zamierzam przetestować taką opcję i spróbować coś podobnego wdrożyć u siebie, tylko zamiast rok np dam IL_KUP , a nóż trochę mi przy kombinowaniu poza cierpliwością doświadczenia z podstawami wpadnie...
Czy dalej niezbyt jasno tłumaczę z jakimi podstawami mam problem? raz przełamane dadzą światopogląd, a wpisywanie w google sumowanie pól tablicy daje mi właśnie takie przypadki. Dlatego ewentualnie prosiłam o link do jakiegoś tutoriala od osoby bardziej rozeznanej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "PHP to człowiek. MySQL to również człowiek."
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję Ci Kamilu, bardzo serdecznie :* Moim błędem było to iż uczę się ale pamięciowo wszystkiego nie ogarniam i akurat tego operatora += nie zapamiętałam, wiedzialam tylko że napewno coś w pętli musi być aby to zliczyć! Ogromnie jeszcze raz dziękuję dla Ciebie
Dla Ciebie nospor również podziękowania za prostowanie do pionu ![]() ![]() Mam jeszcze tylko takie pytanie, mianowicie natknęłam się na problem sumowania liczb sumowanej - masło maślane, już objaśniam ![]()
Problemem jest to że jak się sumuje kalkulatorem wychodzi 558,48 a php sumuje na 557,93 próbowałam też usunąć "round((float)" i zostawić tylko $stan = $item['STAN']; ze stanu i średnia, aby mi nie zaokrąglało bo są liczby 00.00 jak i też 00.0000 więc myślałam że różnica wychodzi przez zbyt wczesne zaokrąglanie, ale wtedy wychodzą mi bzdury 419,00. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy Twoje liczby w tym xml-u nie są czasem w postaci 14,15 ?
Jeśli tak, to przy (float)'14,15' php zwróci Ci 14. Więc musiałabyś zmienić wszystkie przecinki na kropki w liczbach (od razu mówię, że taką zmianę zrobisz funkcją: str_replace(',','.',$item['STAN']) ). Najlepiej to pokaż fragment tego xmla, będzie łatwiej coś wywróżyć. Ten post edytował k_@_m_i_l 19.05.2012, 10:30:56 -------------------- "PHP to człowiek. MySQL to również człowiek."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat i akurat tego operatora += nie zapamiętałam Taki "myk" na przyszłość:$zm = $zm + 4; To też jest sumowanie i tu raczej skomplikowanych operatorów nie trzeba pamiętać ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:16 |