![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Szukam i szukam rozwiązania i nie mogę znaleźć tak, że jeśli duplikuje temat, prosze o wybaczenie. Bawię się z przyjaznymi linkami i mam mały problem. Znalazłem na róznych forach jakies opisy i skleciłem coś na zasadzie: plik .htaccess w katalogu głównym zawiera taki wpis: Options FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^test.eu4.pl RewriteRule (.*) http://www.test.eu4.pl/$1 [R=301,L] RewriteRule ^(.+)/ index.php?zmienna=$1 [L] plik index.php zawiera wywołanie zmiennej d1:
i wszystko jest ok kiedy chce wywołać adres np: domena.pl/przykład1/ natomiast jak zmodtfikowac .htaccess aby nie bylo konieczne dopisywania ostatniego backslash'a?, czyli domena.pl/przyklad1 zmodyfikowałem ostatnią linijkę w .htku na:
kasując / po ^(.+), ale ku mojemu zdumieniu, na stronie nie wyswietla jak w poprzednim przykladzie zawartosci zmiennej, a jedynie napis index.php Czy mógł bym jednocześnie prosić o wyjasnienie dlaczego tak się właśnie dzieje Z góry dziękuję za konstruktywne podpowiedzi Ten post edytował konfeusz 7.05.2012, 20:19:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...ac-208.html#t45 tutaj masz linka akurat do konkretnego akapitu, ale polecam ci przeczytać całość i wszystkie wątpliwości najpierw szukać tam, a dopiero później na forum. Wiem że większość problemów jest tam opisanych, więc powinieneś sobie poradzić
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj tak:
RewriteRule ^(.+)$ index.php?zmienna=$1 [L] W twoim kodzie brakuje $ po ) -------------------- Poznaj mapę świata
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki Panowie, zaraz zabieram się za artykuł i dalej będę modyfikował.
Dezerter... Twojego sposobu próbowałem wcześniej, ale jak pisałem na początku (i tego kompletnie nie rozumiem dlaczego tak się dzieje) przy dyrektywie ^(.+)$ wyświetla mi napis index.php Jeśli ktoś potrafi wyjaśnić to zjawisko również proszę o opinię. Ten post edytował konfeusz 8.05.2012, 14:07:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:59 |