![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę bo w ogóle nie wiem jak się zabrać za problem. Występuje on w konkretnej bazie - ale chyba jest problemem ogólniejszym.
Mam mały plik php który służy do pobrania z bazy MSQL danych o miniaturce obrazka (wg ID) i wyświetla ten obrazek. Plik działa w Galerii Coppermine (ale został napisany niezależnie) Problem polega na tym że wyświetlanie działa tylko jeśli Baza działa pod językiem angielskim, gdy zmieniam ją na polski wypisuje mi komunikat: "Obrazek "adres_pliku_php" nie może być wyświetlony ponieważ zawiera błędy" Wydaje mi się że chodzi tutaj o jakieś kodowanie - w zwrotnej readfile(urldecode Podaje cały kod tego pliku odpowiedzialnego za wyświetlenie:
Oto adres galerii www.genealogia.okiem.pl/foto2 a to jest przykładowy adres do obrazka http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/thumb.php?id=48235 Jeśli się przejdzie do strony głównej i zmieni język (mała flaga na dole menu po lewej) to obrazek się wyświetli Może ktoś się ulituje i spróbuje coś pomóc ? ===edycja=== udało mi się nieco przybliżyć w czym tkwi problem - choć dalej nie iem jak go rozwiązać 1. Problem jest taki sam zarówno po IE jak i pod FF 2. Obrazek który się niewyświetla nie ma "typu" Wygląda na to że plik pobiera dane z cookiesa - jaki język Galerii miałem ostatnio - i jeśli jest to polski - to obrazek nie ma typu. Plik thumb.php - kodowałem na różne sposoby ANSI ZTF-8 bez BOM i z BOM. Gdy jest w ZTF-8 z BOM obrazek jest wyświetlany tak jak w notatniku. Podobnie rzecz się ma gdy wprowadzę header('Content-type: text/html'); A więc obrazek jest pobierany, tylko system nie wi jak go wyświetlać - pomimo istnienia header. Dalej nie mam pojęcia w czym w ogóle tkwi problem ? Ten post edytował Dopler 7.05.2012, 11:41:27 -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takich przypadkach komentujesz linię z wysyłaniem headera informującego przeglądarkę, że to plik graficzny...
Wyłącz a zobaczysz ew błędy, lub zdebuguj sobie zmienną będącą parametrem readfile. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za pomoc - oczywiście slaszowałem wszystko po kolei i podmieniałem na różne rzeczy i nic.
ale okazało się że problem tkwi w białych spacjach (white spaces). Jeden z plików językowych (plugina) był zakodowany w UTF-8 z BOM - a wszystkie powinny być "bez BOM". Taka wredność - trzy dni się męczyłem. -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:21 |