![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 6.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z obiektem image: i = new Image(); i.onLoad = funkcja(); i.src = 'obrazek.jpg'; Potem w funkcja() robię podmianę tła w <div> ale zamiast przejść od razu do obrazek.jpg, tło znika i pojawia sie dopiero po chwili Z tego co zrozumiałem obrazek,jpg powinien zostać ściągnięty do pamięci przeglądarki i natychmiastowo wyświetlony? Co jest nie tak? Ten post edytował strike 6.05.2012, 19:24:08 -------------------- Pomogłem? Kliknij w podzięce "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod i.onload = funkcja; ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 6.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chodzi o wielkość znaków
-------------------- Pomogłem? Kliknij w podzięce "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tam nie tylko zmieniłem wielkość znaków. Przypatrz się uważniej
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok działa
![]() Tylko jak przypisać przy takim zapisie funkcję z parametrem ? Ten post edytował strike 7.05.2012, 19:18:13 -------------------- Pomogłem? Kliknij w podzięce "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Na drugi raz napisz w komentarzu coś więcej niż znak zapytania A Ty uważniej patrz na kod ![]() W ramach "rekompensaty" napisze Ci dlaczego tak jest. Mając tak jak miałeś wywołujesz funkcję, a Ty chcesz jedynie przypisać do niej referencję. Czyli nie używasz nawiasów. Są specyficzne przypadki, gdzie jest to akceptowalne, gdy np. funkcja zwraca inną funkcję( a dokładniej referencję do niej ). Trochę to zakręcone, ale mam nadzieję, że zrozumiałeś ![]() Metoda podana przez Crozina to tak zwane utworzenie funkcji anonimowej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Generalnie zmyliło mnie przypisanie do onclick i dlatego źle to robiłem
przycisk.onclick= function() { return funkcja();}; -------------------- Pomogłem? Kliknij w podzięce "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat przycisk.onclick= function() { return funkcja();}; Taka konstrukcja ma jeszcze inne zadanie - z reguły. Mianowicie, gdy masz w HTML: Kod <a href="www.google.pl">test</a> i teraz jeżeli przypiszesz taką funkcję do onclick-a: Kod przycisk.onclick= function() { return funkcja();}; To jeżeli funkcja zwróci true to link zadziała, a jeżeli false to link będzie nieaktywny( kliknięcie nie spowoduje przeniesienia na stronę - stad ten return ) -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 15:51 |