![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 30.08.2006 Skąd: Far Far Away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam następujący problem: W bazie danych mam 2 tabele: Tabela zamówienia: +----+------+-----+-----+-------+-------------+ | id | szer | wys | szt | kolor | id_klienta | +----+------+------+----+-------+-------------+ | 1 | 1111|1111| 1 | BIA | 123 | | 1 | 2222|2222| 3 | BIA | 123 | | 1 | 1212|1212| 2 | BIA | 123 | | 1 | 1000|1000| 1 | BIA | 123 | | 1 | 1001|1001| 1 | BIA | 123 | | 1 | 1002|1003| 1 | BIA | 124 | +----+------+------+----+-------+-------------+ Tabela Klient +----+--------+----------------+--------+ | id | Imie | Nazwisko | status| +----+--------+----------------+--------+ |123 | Jan | Kowalski | 0 | |124 | Adam | Nowak | 1 | +----+--------+----------------+--------+ Oraz taki kod:
Powyższy skrypt sumuje mi wysokość i szerokość dla danego klienta lecz problem pojawia się gdy mam kilka takich samych szt. - tak jak to pokazałem w tabeli zamowienia. Problem mam również ze zsumowaniem wszystkich wyników - nie wiem jak mogę to ugryźć. Skrypt ma mi pomóc w oszcowaniu ile profili aluminiowych o długości 5,8m muszę zamówić aby móc zrobić wszystkie moskitiery. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?
$sql = mysql_query("SELECT * FROM `zam_item` INNER JOIN `zam_klient` ON zam_item.id_klienta = zam_klient.id WHERE zam_klient.status = 0"); $suma = 0; ?> <table> <tr> <th>ID</th> <th>Wysokość</th> <th>Szerokość</th> <th>Sztuk</th> <th>Kolor</th> <th>Rygiel</th> <th>Lico</th> </tr> <? while($row = mysql_fetch_arraY($sql, MYSQL_ASSOC)) { ?> <tr> <td><?echo $row['id'];?></td> <td><?echo $row['wys'];?></td> <td><?echo $row['szer'];?></td> <td><?echo $row['szt'];?></td> <td><?echo $row['kolor'];?></td> <td><?echo $row['rygiel'];?></td> <td><?echo $row['lico'];?></td> </tr> <? $suma = $suma + (($row['szer'] + $row['wys']) * $row['szt']); } ?> <tr> <th>Łącznie:</th> <td><?echo $suma;?> (<?echo $suma/1000;?>[m])</td> <td></td> <td></td> <td></td> <td></td> <td></td> </tr> </table> <? Ten post edytował kpt_lucek 6.05.2012, 15:51:57 -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro masz skrypt i bazę danych, to gdzie tkwi problem??
Kolega kpt_lucek ładnie napisał, ja wniosę drobne uwagi pierwsza: $suma = $suma + (($row['szer'] + $row['wys'])*2 * $row['szt']); (obwód to dwie długości i dwie szerokości) druga $suma to suma obwodów i wcale nie znaczy, że da się wykonać wszystkie zlecenia z elementów o długości 5,8m Ten post edytował bpskiba 6.05.2012, 19:08:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 30.08.2006 Skąd: Far Far Away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki lucek za pomoc.
Wszystko działa jak powinno. Pozwoliłem sobie zmodyfikować ten kod teraz wygląda to tak:
Teraz na podstawie powyższego skryptu piszę sobie zapotrzebowanie na resztę elementów do produkcji tych moskitier. Jeśli chodzi o drugą uwagę to chodziło mi o informację w przybliżeniu jakie mam aktualnie zapotrzebowanie na materiał. Jeśli bym chciał pozostawiać jak najmniejszy odpad to musiałbym wprowadzic optymalizację przy cięciu a to już wyższa szkoła jazdy (przynajmniej dla mnie). Dzięki chłopaki za pomoc. Wiszę dużego browara. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:57 |