![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 4 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam sobie helper który robi mi miniaturki chciał bym go użyć w innym helperze. Teoretycznie działa jeśli nie ma zadnej akcji jest index/index w przypadku gdy wybiorę akcje dostaje komunikat: Warning: include_once(Zend/View/Helper/Showobjectimage.php): failed to open stream: No such file or directory in /library/Zend/Loader.php on line 146 Warning: include_once(): Failed opening 'Zend/View/Helper/Showobjectimage.php' for inclusion (include_path='/application/../library:/library:.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in s/library/Zend/Loader.php on line 146 Fatal error: Class 'Zend_View_Helper_Showobjectimage' Jest to aplikacja na modułach. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 1 Dołączył: 29.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno się robić takich sztuczek ponadto patent działa Ci tylko na domyślnej akcji gdyż prawdopodobnie masz pokopane ścieżki do helperów.
"mam sobie helper który robi mi miniaturki" - helper przygotowuje do wyświetlania, robić miniaturki powinna jakaś osobna klasa/biblioteka. Zrób np. dwa osobne helpery korzystające z partiala - wszystko jest uwarunkowane tym co dokładnie robią twoje skrypty i co chcesz osiągnąć. -------------------- ze4lot.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie powinno się robić takich sztuczek - mozesz rozwinąć? Pytam bo sam nieraz korzystam z takiej funkcjonalności i spisuje się naprawdę dobrze.Jeśli ten helper do którego się odwołujesz jest w tym samym module, to taki problem nie powinien wystąpić. Natomiast jeśli helper jest w innym module w modules/xxx/script/helpers to musisz go przenieść do innej lokalizacji np My_View_Helper_TwojHelper, potem najlepiej w bootstrapie "zarejestrować" go $view -> registereHelper($helperinstance, "twojhelper");. Jeśli nie chcesz, to nie musisz go oczywiście przenosić, możesz też zrobić tak
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co pamiętam, jeśli chcesz użyć view helper z innego modułu, to nie było problemu z tym, gdy ów helper znajdował się w module default, czyli standardowo applications/views/helpers, zawsze go wówczas plugin loader znajdzie.
-------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Standardowo katalogiem helperów jest tylko katalog views/helpers w module default, można dodać nowe katalogi, także w My_helpers wystarczy użyć komendy addHelperPath() można w ten sposób dodać sobie helpery w każdym module, niestety trzeba się bawić ręcznie z każdym oddzielnie. Loader przeszukuje wszystkie katalogi (w kolejności ich dodania) aż znajdzie odpowiedni helper.
steHelperPath() - podobne, ale przed dodaniem czyści całą listę więc nie mylić, lub rejestrować na początku, potem dodawać. :-) -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:30 |