![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc mam plik powiedzmy klasa.php. Tam buduje sobie klase
:
No to chyba zrozumiale ![]()
W tabeli oczywiscie pole nazywa sie nazwastrony. Wartosc jest 'Jakiś Tytuł', chcialbym teraz aby umiescić je w klasie, co zrobić zamiast Kod var $nazwastrony = "Jakiś Tytuł"; i Kod echo "<title> $this->nazwastrony </title>\n"; Jak wywołać tą wartość wewnątrz tej klasy, co nie robie wyświetla mi 'Parse error' nie mam pojęcia jak to przekazać.....$this->nazwastrony tam miesci sie moja wartos ale nie mam do niej dostępu, POMOZCIE ![]() Ten post edytował pirat 7.08.2004, 20:41:23 -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Czasami myślę, iż Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje zdolności. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Poland, Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(zakladajac ze jest to funkcja skladowa klasy) A poza tym, musisz zadeklarowac zmienna tego typu.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie sobie coś uświadomiłem ale nie do końca rozwiązałem problem bo.... tak jak napisalem
Cytat pobierz_config_dla_klasy() // odbywa się to za pomocą $wiersz = mysql_fetch_object($zapytanie); czyli dostep jest $wiersz->nazwa_strony i działa to wewnątrz funkcji klasa.php... ale nie oto mi chodzi i z tym ze trzeba utworzyć objekt to też wiem bo wywolanie wyglada tak w pliku index.php
ale co mi po tym ze tutaj dostane sie do tej zmiennej jesli ja chce ja wykorzystac jeszcze w klasa.php.... a mniej wiecej tak...
ale cos tu nie dziala..... wpadłem na pomysl żeby wam to jeszcze raz przedstawić i narazie co zrobiłem nowego.... dokładniej.... index.php
strona.php (to jest klasa)
funkcjedb.php
Tak i w tej postaci DZIAŁA ŁADNIE oczywiście ale dostęp jest robiony poprzez $stronaglowna->UstawTytul($wiersz->nazwa_strony); w index.php a ja chciałbym uzyskać dostęp do owej zmiennej już w klasa.php.... i by miało to postać podobną do var $zmienna = "wartosc"; poprzez operacje w klasie tez dziala ale jest to klopotliwe jesli chodzi o wiekszy projekt... jak to mozna zrobic INACZEJ...... Pzdr! Ten post edytował pirat 7.08.2004, 20:40:28 -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze o poprawne urzywanie BBCode. Jesli publikujemy kod php to wskazane jest zamieszczanie go w znacznikach [php]
-------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Sry nie wiedzialem ze to tak przeszkadza, juz poprawilem.....
-------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Poland, Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zasadniczo masz dwie możliwości
a) deklarujesz zmienna z klasą bazy danych jako global w środku funkcji składowej innej klasy b) przekazujesz to jako referencję Ten post edytował Dabroz 7.08.2004, 20:44:07 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
WOW... hmmm referencji chcialbym uniknac bo nie wiem jak to zaimplementowac potem do dalszej czesci projektu a ten pierwszy sposob... hmmm jak by to mniej wiecej wygladalo ? bo chyba troszke nie rozumiem :] jak to w srodku innej klasy, pozniej jakos dziedziczyc ? moglbys podac mniej wiecej konkretny przyklad?
Ten post edytował pirat 7.08.2004, 21:40:14 -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
|
|
![]()
|
|
Wersja a
wersja b
Ten post edytował Dabroz 7.08.2004, 21:51:40 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kurde zadam prostsze pytanko
![]() Jak zrobic zeby z zewnetrznej zmiennej np : $wiersz = mysql_fetch_object($echozapytanie); (ktora znajduje sie w jakiejs funkcji) wsadzic wartosc do klasy..... -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
|
|
![]()
|
|
Możesz też bardziej "chamsko" to zrobić:
Ale tak nie powinno się robić ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No rozwiązałem to
![]() ![]() ![]()
Wywołanie oczywiście w index.php które juz podawałem. i DZIAŁA ![]() ![]() ![]() ![]() Ale rano Szybciutko się myśli jezus ![]() ![]()
kurde zero kombinacji ![]() Definicja funkcji z funkcjedb.php
tu jest to zrobione ale zapomniałem potem wskazać to w operacji klasy no głupi błąd ale znalazłem drugie rozwiązanie przy okacji odnajdywania zagapiostwa.... cóż rano o wiele lepiej się myśli ![]() Ten post edytował pirat 8.08.2004, 06:19:50 -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:34 |