![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 5 Dołączył: 17.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie do bardziej znających się na tym, jak ma wyglądać trzymanei i ładowanie ustawień w mvc.
Ustawienia typu ilość newsów na stronie, czy bazda danych muszą być do ustawienia przez użytkownika. Trzymane w bazie, więc muszę wczytać do tablicy, ale w jakim miejscu, czy to w pliku index.php, routerze, requeście? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 6 Dołączył: 20.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o ile dobrze mi się wydaje to w modelu MVC nie zbytnio wytycznych gdzie masz trzymać ustawienia swojej aplikacji. Np. w frameworku Kohana ustawienia znajdują się w oddzielnym katalogu aplikacji i są includowane w konstruktorze danej klasy (nie ma znaczenia czy klasa jest wykorzystywana w warstwie modelu, widoku czy kontrolera) i według mnie to jest bardzo dobre rozwiązanie tego problemu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 22 Dołączył: 1.06.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MVC to wzorzec, który opiera się na logice model - widok - kontroler. To tak najogólniej
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:42 |