![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kto mi podsunie pomysl jak stworzyc wyszukiwarke? Zakladajmy ze bedzie to wyszukiwarka ofert motoryzacyjnych. Uzytkownik wypelnia formularz i zostaje przeniesiony do innej strony na ktorej sa pokazane wszystkie wyniki. Chodzi mi tylko o to jak zrobic zapytania do bazy w zaleznosci od tego co wybierze. Jesli np. wybierze tylko marke i model a reszta bedzie dowolna to jak mam zrobic zapytanie? Moze byc tak?
Cze mam rozpatzryc wszystkie mozliwosci wyboru? Jesli mam w formularzu zapytania 10 roznych opcji do wyboru to kombinacja wszystkich bedzie mega wielka, a nie chce pisac dla kazdej innego zapytania bo mi 10 stron nie wystarczy. Jak do tego podejsc? Formularz bedzie sie skladal glownie z selectow typu:
Jak porobic zapyania w zaleznosci od tego co zostanie wybrane w jak najprostszy sposob? Mysle ze pomysl jest banalny i wystarczy jedno zapytanie ale dopiero wstalem i nie mysle jeszcze. Dziekuje za pomoc Ten post edytował djluzio 7.08.2004, 15:44:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2004 Skąd: Brześć Kujawski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle ze ten pierwszy kod jest ok, tylko po co Ci nazwa tabeli w zmiennej
![]() pozdro ![]() -------------------- Politechnika Warszawwska, Informatyka, G1I3
Aktualnie C i C++, ale nadal bardzo php ;p |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co bedzie jak wybierze tylko model a marke pozostawi pusta? Wtedy nic nie znajdzie bo bedzie szukac rekordow w ktorych komorka marka jest pusta (albo bedzie 0 bo zmienna bedzie pusta)
Nazwa zmiennej jest dlatego ze w konfigu sa zdeklarowane rozne nazwy tabel. Ten post edytował djluzio 7.08.2004, 15:51:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2004 Skąd: Brześć Kujawski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zadeklaruj w if i bedzie ok, jak wybierze jedno to niech szuka tylko jednego... kilka linijek wiecej... (P.S. Jak wybierze jedno to nie zadziala tamten skrypt, bo instrukcja warunkowa jej nie przepusci, dlatego proponuje ifelse)
pozdro ![]() -------------------- Politechnika Warszawwska, Informatyka, G1I3
|
|
![]()
|
|
Dzieki tak tez mozna zrobic. Ale jak masz jeszcze zalozny pola rok, przebieg, cena to juz masz tych kombinacji w cholere. np:
wyobrazasz sobie ile jest kombinacji jak z formularza mozna wybrac z 15 pozycji? Przypuszcza ze ze 100 conajmniej... Ten post edytował djluzio 7.08.2004, 15:59:22 |
|
|
![]()
|
|
życie ;p
-------------------- Politechnika Warszawwska, Informatyka, G1I3
|
|
![]()
|
|
![]() heheh no wlasnie...lipa.... ale na pewno jak jakis pomysl bo na stronachj jest duzo takich wyszukiwarek i dzialaja szybko a gdyby kod byl dlugi to by pewnie to trwalo wiecznie... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mój pomysł jest taki:
Ten post edytował tumczasty 7.08.2004, 16:33:49 |
|
|
![]()
|
|
Cos jest skopane w tym co mi napiales ale pomysl jest bardzo dobry?
Moze mi ktos to poprawic? zapytanie ma taka postac:
Co oznacza ? Ten post edytował djluzio 7.08.2004, 22:42:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sam jesteś skopany
![]() drobna zmiana we wszystkich selectach itp. i powinno działać: czyli w pierwszej linijce NAME ma być "marka", nie "marka[]" $_GET to tablica, która zawiera wszystkie zmienne z formularza wysłane metodą GET; lepiej używać np. $_GET['marka'] niż $marka Ten post edytował tumczasty 7.08.2004, 23:11:53 |
|
|
![]()
|
|
Wlasnie zauwazylem ze jestem niezle skopany:)
Dziala idealnie i juz nie potrzebuje tysiaca ifów tylko kilka linijek. Jak byś mial ochote mi jeszcze poradzic to mam ostatni problem (oczywiscie dla mnie zatrudny) taki ze jednym z selektow jest 'cena' i do tych wszystkich warunkow musze dodac cene tak zeby wyszukiwalo WHERE cena<='$cena. A ze dla mnie tablice to czarna magia wiec nie wymysle tego. Czyli mowiac na chlopski rozum ostatni warunke musi byc <= a nie =. Tak w ogole to dzieki za tamto. Zaoszczedzilem dzieki Tobie z tydzien czasu ![]() dzieki za wyjasnienie...musialem uzyc $_POST bo wysylam przez posta. zapyatnie musi wygladac mniejwiecej tak:
Pewnie potrzeba jakiegos ifa czy cos.... Ten post edytował djluzio 7.08.2004, 23:25:05 |
|
|
![]()
|
|
![]()
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
malusieńki błąd (zdarza się najlepszym
![]() bo teraz trzeba jeszcze usunąć "cenę" z tablicy $kryteria, żeby się nie robiło:
i jeszcze drobne ulepszenie i będzie tak:
pozdrawiam Ten post edytował tumczasty 8.08.2004, 13:14:37 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: Ostrów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jam mam takie pytanie zwiazane w sumie z wyszukiwarka. Chodzi mi o to zeby znalezc wszystkie rekordy ktore w danym polu zawieraja jakis text. Nie ze rowna sie tylko zawiera
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: Ostrów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki bardzo, dziala elegancko i jeszcze pomija wielkosc liter
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:46 |