![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałem zrobić takie rozwiązanie, że w pliku .htaccess mam tylko jeden wpis:
A resztę już sobie przez PHP ustalam jeżeli chodzi o przyjazne linki. Zawartość pobieram za pomocą: $_SERVER['PATH_INFO'] oraz odpowiednio formatuje dane: $site_page[0] odpowiada zawsze za includowany plik podstrony. Linki są w formie, np. adrestrony.pl/kontakt adrestrony.pl/newsy/12 adrestrony.pl/zarzadzaj-4312/usun itp. Chodzi mi o to, że mam problem w moim skrypcie z zrobieniem stron błędów (404) jeżeli dana podstrona nie zostanie odnaleziona. Przypuśćmy ktoś wpisze: adrestrony.pl/kontakt/costamcostam/12-12 Taki link u niego przejdzie, bo skrypt sprawdza jedynie czy plik o nazwie "kontakt" istnieje, a później do tego pliku jeżeli są potrzebne odpowiednie parametry dodatkowe to są pobierane z linka. Czy mogę jakoś zrobić, aby wyświetlać stronę błędu? Czy muszę koniecznie zdefiniować w PHP listę plików/podstron? A może po prostu w .htaccess robić wszystkie linki, chociaż wydawało mi się w taki sposób to prostrze aby za każdym razem linka nie wpisywać, ale te strony błędów... a koniecznie chcę je mieć. Pozdrawiam! Dziękuję za propozycje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 5 Dołączył: 10.12.2011 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie w którym sprawdzasz tylko pierwszy parametr mija się z celem.
Logicznie będzie gdy pierwszy parametr będzie kontrolerem, drugi akcją i wtedy również sprawdzasz czy dana akcja istnieje. W przypadku braku czegokolwiek wszystko przekierowujesz na stronę główną, bądź 404. Ten post edytował Lorum3 1.05.2012, 17:48:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbym prosić o jakiś przykład takiego kontrolera, lub poprawę poniższego?
Chodzi o to, abym mógł w nim dzielić zarówno przez "/" oraz "-" Natomiart strony errorów będą miały taką postać: adrestrony.pl/error-404 adrestrony.pl/error-500 error jest to kontroler, a numer po "-" akcją. Na chwilę obecną wymyśliłem takie coś:
Ten post edytował desavil 2.05.2012, 19:06:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:49 |