![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie czy ktoś wie jak sterować <iframe> z innego iframe w tym samym oknie i z innego okna. Potrzebuje tego do zaktualizowania danych w <iframe> ktore zmienie w innym oknie. Chodzi mi przedwszystkim zeby dalo sie to okno <iframe> odświeżyć, a nie wiem jak sie do niego dobrać.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie możesz normalnie się odwoływać do "zewnętrznych" właściwości iframe'a po jego ID. Np.:
Kod <script> document.getElementById('naszaszkapa').style.display='block'; </script> ... <iframe id="naszaszkapa"></iframe> Jeżeli chcesz się dostać do metod czy właściwości dokumentu wewnątrz ramki (np. aby go odświeżyć), to możesz dostać się do ramki za pomocą kolekcji frames[]: Kod <script>
frames['naszaszkapa'].location.href='http://onet.pl/'; frames['naszaszkapa'].history.go(0); </script> ... <iframe name="naszaszkapa"></iframe> -------------------- pozdrawiam, Adam Kubiczek
kubiczek.eu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobilem tak jak napisales:
Kod <script> frames['siedziba_frame'].location.replace("inc/f_branze.php"); </script> ![]() window.name="firma" i następnie wpisalem w innym oknie: Kod <script> firma.frames['siedziba_frame'].location.replace("inc/f_branze.php"); </script> ale to nie skierowalo sie do tego okna i nie odswiezylo mi tamtego frame'a. Jak to zrobic z innego okna? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli dobrze rozumiem jest tak:
- jest kilka ramek (czy iframow -> wychodzi na to samo) - chcesz z poziomu ramki dziecka odswiezyc rowiesnika? - jesli tak to musisz sie odwolac do rodzica (czyli ramki w ktorej jest ten iframe), a nastepnie do jego dziecka (iframe) - czyli parent (lub top jesli to jest najwyzsza ramka) - parent.dziecko.location.replace("inc/f_branze.php"); |
|
|
![]() ![]()
|
|
Nie umiem przejść z jednego okna do drugiego (mam otwarte dwa okna jedno z iframe a drugie to to z ktorego chce odswiezyc iframe w innym oknie) aby odswiezyc. Zamykam okno w ktorym jestem i chce zeby przejsc do tego w ktorym jest iframe i zeby mi sie odswiezyl ale tylko ten iframe a nie cale okno.
![]() Wiem jak odswiezyc z poziomu tego samego okna. Ale nie umiem z innego okna ![]() to jest kod okna z ktorego chce odswiezyc ramke w innym oknie: Kod <script> firma.frames['siedziba_frame'].location.replace("inc/frame_siedziba.php"); </script> a to okno w ktorym jest ta ramka wyglada mniej wiecej tak: Kod <script> window.name="firma" </script> ... <? //a tu jest ramka: echo "<tr><td colspan=4><br><b>Siedziby:</b><br><iframe src=\"inc/frame_siedziba.php\" id=\"siedziba_frame\" name=\"siedziba_frame\" width=900 height=250 scrolling=YES marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=YES>"; echo "</iframe></td></tr>"; ?> nie wiem co tu jest nie tak. Proszę o pomoc. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do okienka nadrzędnego (tj. tego w którym otwarłeś kolejne okienko) odwołujesz się poprzez referencje
Kod opener np. Kod opener.location.reload(); połącz to teraz z ramkami i już Ci powinno wszystko działać. -------------------- pozdrawiam, Adam Kubiczek
kubiczek.eu |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc opener.location.reload() pomogło
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 07:21 |