![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam potrzebuję umieścić w swojej bazie danych listę mast z UK
Tu mam wszystko http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_miast_w_Anglii Jak zrobić to bezboleśnie ta insert into 'countries' values('1','Afghanistan'),('2','Afghanistan2'),.. masakra jeśli dla każdego miasta mam przypisać cyfrę i wczytać je tak jak wyżej. Czy jest inna metoda |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno wystarczyć sam kożystam i lepszej nie widziałem
![]() -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak to wykorzystać?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
----EDIT-----
mały błąd się wkradł ![]()
Nie sprawdzone, ale powinno działać -------------------- Poprawiona wersja działa. TUTAJ masz efekt. Ten post edytował kpt_lucek 28.04.2012, 19:58:03 -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
Pojawił mi się błąd Wrong ID
|
|
|
![]()
|
|
Przed chwilą sprawdziłem i u mnie na serwerze śmiga. Dodałem też dziwne (nawet jak na mnie) zabezpieczenie powtórek ![]() Za pewne gdzieś coś można przerobić aby było ładniej, działało szybciej etc etc... Tymczasem ja idę spać po 12h pracy w sobotę -.- Powodzenia Ten post edytował kpt_lucek 28.04.2012, 20:13:57 -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
Super poszło dzięki.
A jak zrobić aby każdy rekord wyświetlił się tak ('id','Miasto'), |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
Pomieszałem te ID pojawiło mi się w innym miejscu ten kod jak najbardziej działa.
Potrzebuję strukturę do importu do bazy więc nie wiem jak zrobić aby ta metoda wyświetla dane w strukturze ('id','Miasto'), |
|
|
![]()
|
|
1. Jeżeli numer (id) nie jest zależny od niczego, to możesz skożystać z $i, jeżeli jest to w tym miejscu:
zamiast '".$i."' wstaw swój id(zmienną) i zwiększaj go o +1 po każdym przejściu. 2. Spróbuj z kodem z TĄD Ten post edytował kpt_lucek 28.04.2012, 20:50:47 -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
Super nawet nie wiedziałem że jest taka możliwość to daje ogromne możliwości.
Mam inny problem zrobiłem to samo z listą Polskich miast dodałem je do bazy i mam tak Plik rejestracja - utf 8 bez BOM plik autosuggest - utf 8 bez BOM w bazie dane są zapisane bez krzaczków tzn Poznań tak jak widać ale wyświetlane są niestety krzaczki. Nie wiem co jest nie tak ale tylko w tym aspekcie nie działa. Dodam że inne dane w podglądzie bazy danych (inne tabele ale te same kodowania) są krzaczki w miejscach Polskich znaków ale za to są wyświetlane poprawnie na stronie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze określaj stronę kodową czyli dla połączenia dodatkowe zapytanie z SET NAMES xxx. Teraz najpewniej będziesz musiał jeszcze raz wszystko wstawić bo za bardzo namieszałeś. A po co ci jawnie definiowane id?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nic to nie daje mam tą samą funkcję w wyszukiwarce użytkowników i tam wyświetla dane poprawnie kiedy w bazie są krzaczki.
Teraz dodałem listę miast bezpośrednio przez zapytanie i mam Polskie znaki w bazie ale w wyniku są krzaczki. Jeśli dodam listę miast ze strony z moim kodowaniem np poprzez formularz będę miał krzaczki w bazie ale w wyniku będą Polskie znaki. Czy zna ktoś sposób na dodanie 1000 rekordów jednocześnie poprzez formularz np textarea a każdy wiersz nowym rekordem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://stackoverflow.com/questions/3702400...e-from-textarea
Dzieje się tak zapewne dlatego że część danych masz w jednym kodowaniu (i mogę się założyć że zapisałeś jako latin1), a część w innym. Na stronie pewnie ustawiasz jedno czyli UTF8. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Właśnie wszystko mam w UTF 8 sprawdziłem kilka razy pliki i bazę danych.
Proste rozwiązanie ale pomogło nie wiem dlaczego jak dodawałem dane do bazy poprzez mysql admin zawsze coś było nie tak. Teraz utworzyłem formularz i dodałem dane do bazy z formularza i wynik jest taki jak oczekiwałem
I mam problem niestety. Dane dodały się prawidłowo i również w podpowiedziach wyświetlają się prawidłowo. Natomiast problem pojawia się po kliknięciu w podpowiedź nie przenosi się do pola input. (mam ten sam skrypt na nazwy UK gdzie nie ma Polskich znaków i działa bez problemu) Nie wiem już jak mam to zrobić ale po kliknięciu jedynie szczecin się przenosi do input. Poniżej skrypt proszę o pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:07 |