![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie pytanie: czy można zrobić layout strony delikatnie inny dla rozdzielczosci 1024 (w szerokosci) niż dla szerokosci większych? Ale nie chodzi mi o skalowanie.
Z pewnych względów strona dobrze wygląda w szerokosci 1280 (i wiekszych) ale źle przy 1024 (cięzko to dobrze skalować), i myslalem, czy dałoby radę, aby przeglądarka wykrywała okno mniejsze niż 1024 i wczytywała wtedy np. mniejsze grafiki przycisków lub innych ? Czy jednak nie da rady i trzeba zrobić od początku stronę skalowalną dynamicznie na wszystkie rozdziałki? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie pytanie: czy można zrobić layout strony delikatnie inny dla rozdzielczosci 1024 (w szerokosci) niż dla szerokosci większych? Ale nie chodzi mi o skalowanie. Z pewnych względów strona dobrze wygląda w szerokosci 1280 (i wiekszych) ale źle przy 1024 (cięzko to dobrze skalować), i myslalem, czy dałoby radę, aby przeglądarka wykrywała okno mniejsze niż 1024 i wczytywała wtedy np. mniejsze grafiki przycisków lub innych ? Czy jednak nie da rady i trzeba zrobić od początku stronę skalowalną dynamicznie na wszystkie rozdziałki? Można. Należy do tego wykorzystać javascript
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zrobić na kilka sposobów:
-używając media query do dołączania odpowiednich stylów -bez js działa w IE 9+, Firefox 3.6+, Safari 3+, Chrome, Opera 10+ -stosując media query w samym css (działa jak w wyższym)
aby to działało w i8- https://github.com/scottjehl/Respond -bez media query z użyciem js tworzysz sobie styl css z cyklu:
i html w stylu : i js (napiszę z jquery bo mi się nie chcę pisać pełnych funkcji)
lub zamiast podmieniania id w body możesz podmieniać sobie link do css tą funkcją. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:32 |