![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Andrzej-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, mam problem z funkcją explode, który polega na tym, że nie mogę poradzić sobie z podziałem stringa w zależności od wystąpienia myślnika.
Działa dobrze i $title_part[0] dla Jakiś - tytuł do wyświetlenia wyświetla Jakiś Problem w tym, że nie zawsze przed myślnikiem między słowami nie wystąpi spacja dlatego chciałem to rozwiązać tak:
Jednak w takim wypadku wyświetlone zostaje Jakiś - tytuł do wyświetlenia Jak podzielić string w zależności od wystąpienia myślników? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strpos ? + ew. obliczenia?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 6 Dołączył: 3.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo bez obliczen podwojnie
$napis=str_replace ('-',' - ',$napis); $napis=str_replace('dwie spacje', 'jedna spacja',$napis) wtedy zawsze '-' bedzie ubrane tak samo w spacje. Ten post edytował kontur 27.04.2012, 23:19:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, to w Twoim skrypcie nigdzie nie ma myślnika, tylko dywiz.
— <- pauza / myślnik – <- półpauza / myślnik - <- dywiz Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie dzielenie ciągów tekstu za pomocą samego dywizu bez spacji, a następnie użycie funkcji trim do usunięcia spacji na końcu i na początku tekstu. -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
--Andrzej-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie powyższy kod działa bez problemu. Widzę, że korzystasz z funkcji get_the_title(). Prawdopodobnie to tam może być błąd. Co dokładnie ta funkcja robi? Jesteś pewien, że skrypt pobiera dywiz, a nie np. & #45;? Ewentualnie & #150; albo & ndash; w przypadku półpauzy lub & #151; albo & mdash; w przypadku pauzy. Po & nie ma spacji, ale inaczej nie mogę zapisać, ponieważ skrypt forum zamienia te kody na odpowiednie znaki. Ten post edytował lukesh 28.04.2012, 09:39:21 -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
--Andrzej-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jest to Wordpressowa funkcja: http://codex.wordpress.org/Function_Reference/get_the_title i rzeczywiście po jej stronie leżał problem.
Funkcja wyświetlała znak w postaci –. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam. |
|
|
--Andrzej-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |