![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Mam problem dostałam na studiach program do napisania który będzie wykrywał próby dostania się na stronę za pomocą ataków sql injection. Udało mi się zrobić podstawowe logowanie z bazą danych ale nie wiem jak powinny wyglądać zapytania w kodzie. Chciałabym to zrobić np if (login or haslo posiada spacje) => wypisz komunikat if(login or haslo posiada %) => wypisz komunikat if(login or haslo posiada więcej niż X znaków) => wypisz komunikat Czy pomoże mi ktoś jakoś te warunki napisać czy trzeba umieścić jakieś funkcje sprawdzające? Będę wdzięczna za wskazówki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Użyj PDO do zapytań sqlowych.Możesz fajnie ,rzucać wyjątkami w bloku try-catch.Tutaj przykład:
http://www.php.net/manual/en/class.pdoexception.php Jeśli blok try się nie wykona to w catch możesz określić jaki parametr był błędny i określić jakiego rodzaju atak zastosowano. PS.To taki mój pomysł. Cytat Chciałabym to zrobić np if (login or haslo posiada spacje) => wypisz komunikat if(login or haslo posiada %) => wypisz komunikat if(login or haslo posiada więcej niż X znaków) => wypisz komunikat Użyj preg_match. Ten post edytował Niktoś 27.04.2012, 16:23:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 2 Dołączył: 26.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) strpos()
2) strpos() 3) strlen() Ten post edytował kaktus283 27.04.2012, 16:17:30 |
|
|
--ala91-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam prośbę jak powinny wyglądać funkcje/wyrażenia regularne do wykrycia np select*from lub spacji ?(chodzi o to aby w echo pokazalo tekst o probie ataku)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 16:25 |