![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Czy według was, jesli chciałbym zacząć naukę jakiegoś frameworka, powinienem się uczyć stabilnej wersji, czy może już ZF2?
Moim zdaniem nowej, ale co wy o tym myślicie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na zf2 moze lepiej zaczakac w miedzyczasie polecam jakiś lżejszy framework może CodeIgniter, Kohana
a generalnie jestem fanboyem symfony1/2 wiec polecam ![]() Ten post edytował usb2.0 27.04.2012, 18:56:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nauka starego w niczym nie przeszkadza. Bardzo duża część komponentów zostaje w lekko zmienionej formie. Mając podstawy będzie łatwiej się przestawić. A ZF2 jeszcze sporo brakuje (lub jest tylko częściowo napisane).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczyć się stabilnych wersji. Bo niby czym się ma różnić wersja 2.0.0.0.0 od 1.9.9.9.9? Ale przyjęło się, że jak licznik dobija do pełnych liczb to muszą być wielkie zmiany
![]() Nie sądzę, żeby ktoś przepisywał te wszystkie kompomenty lub zmienił o 180 stopni architekturę. Co najwyżej zmieniony lekko będzie szkielet. Ale zobaczymy ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 4 Dołączył: 8.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie sądzę, żeby ktoś przepisywał te wszystkie kompomenty lub zmienił o 180 stopni architekturę. Jest dokładnie jak powiedziałeś. Po kolei wszystkie komponenty przepisują i znacznie zmieniają architekturę. -------------------- I twitr, meh and code.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 2 Dołączył: 19.08.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest dokładnie jak powiedziałeś. Po kolei wszystkie komponenty przepisują i znacznie zmieniają architekturę. A to przypadkiem nie dotyczy Symfony 2? -------------------- eNetwiz.com - Technologie dla biznesu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ZF2 to w ogóle inny twór niż ZF1, część komponentów może być podobna ale całość została przepisana od deski do deski, w tym momencie z większych komponentów brakuje Zend_Form (która będzie w beta 4 która wyjdzie bodajże około 8 maja) i i18n. Zachęcam do nauki bo sporo jest do nauczenia, ale jeżeli chcesz robić jakiś projekt na teraz to tylko ZF1, a i się nie przeraź bo dokumentacja jest jeszcze w powijakach ale zapraszam na IRCa Zenda, sporo ludzi służy tam pomocą
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 4 Dołączył: 8.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- I twitr, meh and code.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Na dzień dzisiejszy nie posługuję się żadnym frameworkiem, chciałbym się zacząć jakiegoś uczyć. Rozważam między Symfony2 a ZF2, chyba trochę bardziej odpowiada mi ZF2, nie wiem czy naprawdę, czy sobie ubzdurałem, ale wydaje mi się, że jest bardziej złożony z komponentów, w związku z czym, mogę korzystać z jedfnego jego elemntu, bez zaprzągania do tego wieeeeelu innych.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 3 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Słupca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam symfony 1.4 (dużo informacji znajdziesz nawet w pl) albo symfony 2 (bardzo fajnie czyta się symfony 2 book ) pomimo że jest dokumentacja jest bardzo przyjaźnie napsiany
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) wydaje mi się, że jest bardziej złożony z komponentów, w związku z czym, mogę korzystać z jedfnego jego elemntu, bez zaprzągania do tego wieeeeelu innych. w symfony jest identycznie. jeśli chodzi o wybór między symfony a zf - osobiście kierowałem się stylem kodowania, aby 'przyjemnie' było patrzeć na kod wygenerowany automatycznie jak i już istniejący. także dokumentacja przypadła mi bardziej do gustu. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:10 |