![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Huran- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wiekszosc systemow logowania tworzy na kompie klienta cookie o nastepujacej tresci:
Kod SESSIONID [idsesji] [witryna]/ 1536 3207422672 29598718 841234168 296123417 * Jaki jest udzial tego cookie w systemie logowania opartym na bazie danych? W manualu przeczytac mozna, ze id sesji jest albo przekazywane w urlu albo w cookie, natomiast w moim systemie logowania id sesji nie bylo zawarte ani w urlu, ani zapisane w cookie. Pozniej udalo mi sie zapisac cookie w powyzszej postaci, nie wiem tylko w jaki sposob mam sie odwolac do tego. Przyszly mi na mysl dwa sposoby: 1. Np po zrestartowaniu komputera: jesli id sesji jest puste, wczytanie id sesji z cookie, nastepnie na podstawie id sesji wczytanie loginu? 2. Zapisanie w specjalnej kolumnie w bazie danych kazdorazowo id sesji, zapisanie tego samego id sesji w cookie, nastepnie oparcie sprawdzania auth na porownaniu cookie z baza danych? ------------ Prosze uzywac [code] hwao |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
heh... zakladajac sesje robisz cos mniej wiecej takiego: na komputerze klietna zakaldane jest cookie, w ktorym przetrzymywany jest m.in. SID - identyfikator sesji - zas na serwerze w jakims katalogu tymczasowym, w jakims tam tempie, zapisywane jest cookie, w ktorym przetrzymywane sa dane sesyjne, jakie tam sobie zapiszesz. i teraz gdy masz taka sesje, klient po wejsci na strone, "przedstawia" sie wlasnie poprzez to nasze cookie z SID w srodku, ktore mu zalozylismy, a my bierzemy tego SID'a i szukamy na serwie pliku z nim powiazanego, konkretniej to ten plik na serwie bedzie sie nazywal tak jak SID, np. jesli mamy SID 45555, to plik na serwie bedzie sie nazywal 45555, a wnim mamy potrzebne nam dane... to tak w skrocie. a zeby to wszystko ladnie dzialolo, to od php 4 mamy dostepna cala game funkcji, ktore wszsytko roba za nas...
poczytaj sobie manuala -------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 21:54 |