![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. W .htaccess mam zdefiniowaną działającą regułę:
Kod RewriteRule ^(.+)/(pl)/([0-9]+)\.html$ skrypt.php?lang=$2&id=$3 [L] w przypadku adresu adresu np.: www.adres.pl/żabie-kiwi/z-uprawy/pana-krzysztofa/pl/51424.html Używam polskich znaków w url i nie chcę tego zmieniać choć- wiem, że są podzielone opinie na ten temat :-) Do celu: W logach zauważyłem odwołania np. do adresu jak wyżej, tylko że z polskimi znakami zakodowanymi w unicode tj. www.adres.pl/%u017Babie-kiwi/z-uprawy/pana-krzysztofa/pl/51424.html Na skutek wywołania tego adresu serwer zwraca błąd 400 Bad Request. Wystarczy, że url będzie miał postać np.: www.adres.pl/u017Babie-kiwi/z-uprawy/pana-krzysztofa/pl/51424.html (bez znaku %) - strona zostanie wywołana prawidłowo. Proszę o pomoc w temacie: W jaki sposób mogę rozwiązać ten problem. Czy da się za pośrednictwem .htaccess konwertować unicode do utf8 lub ignorować określony znak w tym przypadku %? Próbowałem takiej reguły: Kod RewriteRule ^([a-zA-Z_-%]+)/(pl)/([0-9]+)\.html$ skrypt.php?lang=_$2&id=$3 [L,B] ale bez skutku :/ .htaccess wygląda tak: Kod ErrorDocument 400 error400.php ErrorDocument 403 error403.php ErrorDocument 404 error404.php RewriteEngine on Options +FollowSymLinks RewriteBase / RewriteRule ^(.+)/(pl)/([0-9]+)\.html$ skrypt.php?lang=_$2&id=$3 [L] Za pomoc z góry wielkie dzięki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:09 |