![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 4 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
siedzę już parę godzin nad tym i nie mogę nic wykombinować, w sensie jak coś niby działa to nie do końca. Chodzi mi o to, aby w tym przykładzie: http://limpid.nl/lab/css/fixed/header-and-footer dodać taką opcję, że jak strona zmniejszy się do 800px, to dodaje dolny scrolbar i to co jest w fixed (nagłówek i stopka) przesuwa sie razem z tym scrolbarem. Wiadomo, że jak się da fixed, to nagłówek i stopka 'wyłażą' z rodzica i są niezależne, wiec fixed nie może być... Czy da sie coś takiego zrobić? I chcę to zrobić bez js. Sam css. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Footer bedziesz musial przezucic na dol (pod content) i nadac mu z-index by byl wyzej, niz tresc wlasciwa, a tak poza tym, to
a position fixed wywal do @media screen and (min-width: 801px){} Jak bedziesz mial jeszcze problemy to pisz, zrobilbym to teraz, ale juz troche za pozno, a ja sam lekko podpity- poradzisz sobie mysle, w koncu jestes expert : ) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 4 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na razie mam taki efekt: http://siekier.pl/test.html
Jak wrócę, to wieczorem się pobawię. Edit: Wszystko ładnie pięknie, poza jednym. Jak przesunie się stronę trochę w dół i width okna jest mniejszy od 800px, to header i footer uciekają w górę i nie zostają na swoich miejscach. Owszem przesuwaja sie w lewo i w prawo, ale nie zachowuja swoich pozycji, czyli top: 0 i bottom: 0 względem okna przeglądarki. Przy width <800px fixed totalnie odpada, ale absolute i relative przesuwają się wraz z oknem przeglądarki (mam na myśli przesuwanie pionowe). Się zastanawiam, czy to w ogóle da się obejść bez js. Mógłbym z js, ale wolę huhać na zimne, że ktoś będzie miał brak obsługi js i nie chce, żeby strona mu się rozwalała. Ten post edytował expert 22.04.2012, 19:45:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal position, top/bottom i left z głównych styli izastąp je position:relative w media-query dla max:818 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A ten kod co podałeś, to gdzie?
|
|
|
![]()
|
|
To jest Twój kod i wypisałem Ci co masz usunąć : )
Dodatkowo będziesz musial usunąć padding z body, zaaplikowac go tylko do min:819 i wyzerowac w max:818 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Teraz header i footer uciekają na górę i na dół...
W ogóle, to wiesz o co mi chodzi? :-) |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi sie, ze tak, aczkolwiek juz nie wiem sam : )
Zobrazuj to jakos lepiej, przedstaw w postaci rysunku czy cos, to pomoge Ci to przepisac na css : ) Aha, i zrob szablon na jsfiddle, bedzie mi latwiej edytowac zywy organizm. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 06:42 |