![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kliknięciu na przycisk ajaxa wywołuje mi skrypt php. W nim mam warunki, które mogą zwrócić TRUE albo FALSE. Potrzebuję zrobić tak, że w przypadku gdy zwraca mi TRUE ajax wysyła formularz, a w przypadku FALSE, zwraca wartość którą pokazuje ten pierwszy skrypt (ostrzeżenie). Podam kod:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tej chwili dwukrotnie wysyłasz żądanie XMLHttpRequest, przy czym jedno metodą POST (realizowane przez metodę .ajax()), a drugie metodą GET (to z kolei realizuje metoda .load()). Jest to trochę bez sensu. Tymczasem dostęp do danych otrzymanych w odpowiedzi serwera możesz uzyskać poprzez callback success, jak poniżej.
Ten post edytował mortus 21.04.2012, 19:45:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli powinno być coś takiego?
Bo nie działa. Cały czas wywala TRUE, mimo że na 100% jest FALSE. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj sobie Firebuga pod Firefoxa i włącz zakładkę sieć. Wyślij żądanie i podejrzyj odpowiedź. Skorzystaj z warunku:
bo skrypt.php zapewne zwraca tekst. Do umieszczenia odpowiedzi w kontenerze użyj metody .html(), a nie .load(), bo .load() ponownie wysyła żadanie XMLHttpRequest tyle, że metodą GET. Callback success po tych zmianach powinien wyglądać tak:
Ten post edytował mortus 21.04.2012, 20:10:03 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki. Musiałem zrobić data=='1'... nie wiem czemu ale działa
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przy pracy z AJAX-em Firebug dla FF (lub odpowiednie narzędzia dla innych przeglądarek) jest rzeczą niezbędną, nie dość, że umożliwia śledzenie skryptów javascript, to jeszcze pozwala na podglądanie żądań i odpowiedzi wysyłanych do i z serwera. Zainstalujesz, to zobaczysz, czy tam rzeczywiście przychodzi w odpowiedzi 1 (która swoją drogą również oznacza prawdę - TRUE).
EDIT: Taki mały teścik: Ten post edytował mortus 21.04.2012, 20:51:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:23 |