![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zwracam się tutaj z prośbą o pomoć po raz pierwszy wiec mam nadzieje że sie nie zawiodę ;p
Mój problem polega na tym ze jestem w php cienki. Troche poczytałem ale nie umiem stworzyć skryptu który by pobierał z gry (poprzez xml) dane zawodników m.in. jego wartosć i wiek. Ten pliczek ma za zadanie wyświetlać wartość najlepszej 11 zawodników oraz ich średni wiek (tej "11") pomógł by mi ktoś z tym?? Skrypt mam na stronie: http://forummz.eu/team_playerlist.php?f2=153917 1) nie umiem zrobić tak by pobrało maksymalną ilosć z tablicy ( http://www.managerzone.com/xml/team_player...;team_id=153917 ) wiem że to musi być poprzez funkcje count() ale mi nie wychodziło ;/ 2) kolejne zasanie to zliczenie 11 najlepszych i podzielenie tego wyniki włąśnie przez tą liczbę 3) na koncu średnia wieku najlepszej jedenatki. A to co mam do tej pory:
wiem juz jakim sposobiem to najłatwiej zrobić ale nadal nie umiem posortować tablicy xml ...
bawie sie tak ale nie działa .... ma ktoś lepsze rozwiązanie jak to sortowac?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyciągasz interesujące Cię informacje z XMLa i przepisujesz do własnej tablicy. Tam sortujesz na swój sposób, możesz wykorzystywać funkcje tablic, jak i w pętli np foreach zrobić to po swojemu.
Dla przykładu dla średniej wieku, zczytujesz przecież w pętli wiek poszczególnych userów inkrementując zmienną, a następnie dzielisz przez 11 zaokrąglając według uznania. -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, troche mnie naprowadziłes. Ale nadal jestem zielony....
zrobiłem tak ale: -nie sortuje mi ![]() - nie uiem wyciagnąć wszystkich danych poprzez count (zamienić w $ilo<=11, te 11 na ilość danych) ale nadal jest nie to czego chciałem bo nie bede wybierał równolegle 2 danych (wartośc i wiek) wydaje mi sie że to powinno być coś podobnego do tego, ale to jest jeszcze bardziej kosmiczne dla mnie niż poprzednie ;]
kluczem jest wartość zawodnika a wartością wiek. potem sortuje wg klucza malejąco i dziele klucz na 11 i wartosc na 11 tylko nie mam pojęcia jak to zrobić ;( jak robie to ciagle błedy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 18:19 |