![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Witajcie.
Robię prostego frameworka i dodałem ostatnio możliwość robienia nieskończenie wielu poziomów menu. Doszło do widoku we frontendzie i mam mały problem. PHP generuje mi taką strukturę:
Napisałem do tego CSS:
I wszystko działa świetnie. CSSy są napisane dziwne po to aby pierwsze pod menu wyświetlało się pod spodem a kolejne na prawo od rodzica. Dodałem do tego skrypt JS który sprawia, że jeśli nie ma miejsca z prawej strony to elementy rozjeżdżają się w lewo, i na odwrót, ponadto jeżeli nie ma miejsca na dole to elementy wyjeżdżają do góry (jak w interfejsie systemowym):
I tu pojawił się taki problem, kiedy rozwijam kilkunasty poziom zagłębienia naturalne jest, że niektóre elementy będą nachodzić na poprzednie (jakichś przodków) bo miejsca na ekranie nie jest nieskończoność i tu pojawia się problem: czasami przodek jest nad elementem ostatnio rozwiniętym... Logicznie nie powinno się tak dziać, walczę z tym 2 godziny i nic nie wymyśliłem. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Ten post edytował Adi32 20.04.2012, 14:41:32 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
skoro i tak generujesz menu z atrybutem style, to nadawaj im z-index od razu (najlepiej calym listom ul), im bardziej zaglebione menu, tym z-index wyzszy.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
To może spróbuj to samo dopisać do js. Sprawdz tez jak sie zachowuje z z-index:9999 !important;
Pomijam juz fakt, ze tak ogromne nested menu jest troche niewygodne i duze nawigacje rozwiazuje sie w nieco inny sposob. |
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki prowseed.
.css('z-index',lvl) załatwiło sprawę. Cytat Pomijam juz fakt, ze tak ogromne nested menu jest troche niewygodne i duze nawigacje rozwiazuje sie w nieco inny sposob. Można jakieś przykłady? Chcę aby użytkownik miał możliwość robienia tyle podkategorii ile zechce zarówno kategorii artykułów itp. jak i kategorii produktów w sklepie i szukam ciekawych i wydajnych rozwiązań widoku frontendu. |
|
|
|
|
|
|
|
Hmm, no to tak:
onet.pl - jednopoziomowe zagłębienie, wchodzisz dalej, widzisz więcej (global/local nav) deviantart.com - mam na mysli stare menu, jesli nigdy nie byles, to Ci nie opisze ; ) to obecne jest wg mnie niewygodne ibm.com - pierwszy poziom zagłębienia podzielony na kategorie prototype.php.net - to samo rozwiazanie, co wyzej, dobrze sie to sprawuje przy trzecim zaglebieniu ale pozniej wciecie mozne juz byc tylko problemem jesli zle to zaprojektujesz photoshoptutorials.ws - poziomy sub-level, wg mnie wygodniejsze rozwiazanie [multi-level horizontal menu] od pionowego sub-menu ikea.com/pl/pl/catalog/allproducts/ - zobacz tu, masz pierwszy poziom zagłębienia i jest to swietny przyklad global navigation, a wchodzac w, na przyklad, biurka ( http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categori...rkspaces/20649/ ) masz local navigation nad produktami, gdzie mozesz wybrac rodzaj biurka czy kolor. Mialbym jeszcze kilka przykladow nieco innych, ale sobie nie moge przypomniec gdzie to widzialem : > wiesz, nie powinienes dawac klientowi zbyt duzo swobody, bedzie mial monitor 24 cale i wymysli sobie 10 poziomow menu, bo u niego sie miesci, a Ty bedziesz musial latac od lewej do prawej omamiony natlokiem liter i "arrrr, tylko nie to, znow mi myszka spadla"!! |
|
|
|
|
|
|
|
wiesz, nie powinienes dawac klientowi zbyt duzo swobody, bedzie mial monitor 24 cale i wymysli sobie 10 poziomow menu, bo u niego sie miesci, a Ty bedziesz musial latac od lewej do prawej omamiony natlokiem liter i "arrrr, tylko nie to, znow mi myszka spadla"!! Myślałem o tym i masz rację. Najpewniej zrobię blokadę do 5 poziomów i tyle. A nieskończone menu zrobiłem głównie w celach edukacyjnych. Wyświetlanie tego menu w PA zrobiłem na interfejsie jak w systemie, np wyświetlanie katalogów i plików w Eclipse albo NetBeans'ie - wydaje mi się fajnym bajerem jak na WWW jednak siedziałem nad tym 2 godziny i zastanawiam się, czy jest jakaś klasa do tego? |
|
|
|
|
|
|
|
To znaczy nie zrozum mnie źle, nieskończone menu- spoko, ale nie w takiej formie jak u Ciebie : )
Deviantart ma bardzo dużo zagłębień, zobacz jak tam to teraz wygląda- nie ma problemu z nawigacją (chociaż i tak kiedyś było lepiej wg mnie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). Rozważ też opcję tzw. 'big menu' czyli po kliknięciu w kategorię od razu są rozwijane wszystkie jego dzieci. Mimo to duże nawigacje powinno się dostosowywać i tak pod indywidualne zapotrzebowania i przyszłe plany klienta. Co do wyswietlania z PA masz na mysli tree view? Jest sporo : ) Np: http://mbraak.github.com/jqTree/ - calkiem fajne Ten post edytował prowseed 23.04.2012, 13:39:25 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 11:30 |