![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Próbuję zrozumieć w jaki sposób budować aplikacje zgodnie z wzorcem MVC. Wszelkie działania na danych mam porozmieszczane w różnych klasach odpowiedzialnych za różne rzeczy. Korzystam z szablonów Smarty. Postanowiłem się pobawić i spróbować zbudować kontroler. No to zacząłem pisać:
No i w tym momencie dosięgnęło mnie zwątpienie. Konkretnie w przypadku 'dodaj' i 'usuń'. Jeśli wartości 'moduł' i 'akcja' (np. nowosci -> dodaj) pochodzą z tablicy GET, wtedy oczekuję żeby aplikacja tylko i wyłącznie wyświetliła formularz dodawania (tak jak widać to na powyższym przykładzie). Co jeśli będę chciał wykonać samą akcję dodawania takiego newsa? Różnica będzie taka że dane te będę wysyłał w tablicy POST. Czy do tego typu działań powinienem stworzyć osobny kontroler? Osobne pliki wywoływane przez formularz? Pogubiłem się strasznie... Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź. Ten post edytował Barton 20.04.2012, 16:53:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 20:30 |