![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 13 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien skrypt, który jest podłączony pod bazę localhosta itd. i ten skrypt includuje do pliku index plik config.php(dla połączenia z bazą) i test.php a plik test php musi dodać dane do zdalnej bazy danych, której dane są wypełnione w pliku: zdalny_config.php. Gdy zaincluduje zdalny_config.php do pliku test.php to te 2 połączenia ze sobą kolidują - da się to jakoś rozwiązać ?
Dzięki z góry! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że się da. Jak się łączysz to dostajesz unikalnego 'linka' do niej i własnie na nim operujesz... Proponuje przerzucić się na Mysqli Operujesz na obiektach, które są 'bardziej przyjazne' :)
Jednak baza danych zewnętrzna (np. w Irlandii) może odmówić połączeń przychodzących z zewnątrz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 13 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hmm, obydwie bazy są w Polsce, ale i tak nie chce ruszyć :/
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/aronzuk/public_html/xxx.php on line 84 @UP. Zrobiłem coś takiego plik zdalnabaza.php a w nim:
Następnie includuje plik zdalnabaza.php do pliku głównego i w tym momencie, gdy potrzebuje połączyć się z inną bazą robie coś takiego:
I błędy: Warning: mysql_select_db() expects parameter 2 to be resource, boolean given in xxx.php on line 89 Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in xxx.php on line 91 Warning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, boolean given in xxx.php on line 96 Ten post edytował vifus 20.04.2012, 11:00:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OMFG.
Polecam najpierw zapoznać się z podstawami: mysql_connect oraz mysql_select_db Po drugie - co to za zapis: Kod "$admin[bans_table]" i czemu ma on służyć? Podobnie jak używanie @... Nienajlepiej jest uczyć się od razu złych nawyków... |
|
|
![]()
|
|
'$admin[bans_table]' -> już jest tak. itd. - zmienna pobrana z bazy, która przechowuje dane do zdalnej bazy.. co do małpy to masz rację - głupi nawyk, o tej metodzie, którą zastosowałem przeczytałem na jakimś blogu i przecież jest niemal identycznie jak w manualu, o co chodzi ? Albo Ty nie zrozumiałeś mnie albo ja nie rozumiem Ciebie..
Ten post edytował vifus 20.04.2012, 12:27:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienna powinna być zapisana tak:
$admin['bans_table'] I nie inaczej. Bez obejmowania jej w cudzysłów czy apostrofy. Nie wiem kto takich idiotycznych sposobów zapisu uczy... A co do łączenia się z serwerem MySQL jak i wyborem bazy - naprawdę, przeczytaj jeszcze kilka razy dokumentację na php.net. Bo to co napisałeś nijak się ma do tego jak jest w manualu (i jak jest poprawnie). |
|
|
![]()
|
|
Ludzie.. nie mogę tego chyba zrozumieć..
Już zrezygnowałem dla testów do pobierania danych zdalnej bazy z bazy ...(bossh) i wpisałem je ręcznie. Błędów niby nie ma, ale nie bardzo mam jak teraz to sprawdzić - możesz zobaczyć czy mniej więcej o to chodziło i czy te 2 połączenie nie będą kolidowały ze sobą ? Główne połączenie mam na sesji więc nie powinno, ale:
I ten plik jest includowany na samym początku skryptu.. PS. Dzięki za fatyge.. @@ Jednak nie działa - czytam tego manuala 5raz i nadal nie wiem, co mogę mieć nie tak! :/ Ten post edytował vifus 20.04.2012, 13:21:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:02 |