![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 2 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Proszę o radę jak mógł bym wyświetlić zawartość tabeli tab_jeden jednocześnie pobierając kwoty z tab_dwa, strukturę mam taką: tab_jeden ID | NAZWA | itd... 1 | Przekładnia | 2 | Koło zębate | 3 | Tasmociąg | tab_dwa ID | ID_POW | JM | ILOSC | 1 | 1 | szt | 10 2 | 1 | szt | 25 3 | 2 | mb | 5 4 | 1 | szt | 100 5 | 3 | op | 5 6 | 2 | mb | 10 7 | 3 | mb | 1 8 | 1 | mb | 1 9 | 2 | mb | 15 ID - to unikatowy nr pozycji ID_POW - jest to nr przypisania pozycji do tabeli tab_jeden czyli jak jest np. 2 to dotyczy pozycji Koło zębate JM - jednostka miary ILOSC - ilość jaka jest przyjęta do pozycji Co chciał bym uzyskać, mianowicie wyświetlenie na stronie tabeli tab_jeden w formie Lp , Nazwa pozycji , Ilość na stanie , edit: tak opwinien wyświetlić tabele 1 , Przekładnia , 136szt 2 , Koło zębate , 30szt 3 , Taśmociąg , 6szt a wyświetla tak: 1 , Przekładnia , 136szt 2 , Koło zębate , 166szt (tutaj ma być 30 ale dodaje wartość z wiersza powyżej czyli 30+136) 3 , Taśmociąg , 172szt (analogicznie jak wyżej powinno być 6 a robi 166 + 6) itd... i problem mam z policzeniem i wyświetleniem sumy pozycji, jeżeli w tabeli tab_dwa mam tylko jedną pozycję powiązaną z tab_jeden nie ma problemu ale schody zaczynają się gdy przyjęć jest więcej niż jedno. Pierwsze co to sprawdzam ile mam przyjęć w tab_dwa dla konkretnej pozycji z tab_jeden
jeżeli jest więcej niż jeden to:
I to mi działa prawidłowo tylko przy pierwszej wyświetlonej linii, przy kolejnych suma jest wyświetlana rosnąco, czyli nie zlicza każdej linii z osobna tylko dodaje to co jest w linii + to co jest w linii powyżej, oczywiście ten kod leci w pętli. Ten post edytował kda 19.04.2012, 12:26:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 3 Dołączył: 18.04.2012 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli chcesz aby niz dodawał do poprzedniej wartości to musisz wyzerować sumę
Ale tak szczerze nie rozumię jaki ma być wynika podaj dokładnie na tym twoim przykładzie co uzyskujesz a co chcesz uzyskać ? Ale być może skonstuj inaczej SQL mniej więcej ale musisz to dopracować do twojego wyniku
Ten post edytował adamec 19.04.2012, 12:22:11 -------------------- Jeżeli uda mi się pomóc Tobie to jestem usatysfakcjonowany . Wtedy Ty kliknij na POMÓGŁ
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 2 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@adamec
edytowałem mój post o wyświetlanie tabeli może teraz będzie troszkę jaśniej @adamec coś mi ruszyło, jak przeczytasz moje pytanie pewnie się uśmiejcesz, ale mój poziom jest na prawdę niski i cały czas się uczę, mam na chwilę obecną zrobione tak:
Wyświetla mi id poz, nazwę , oraz ilość (oczywiście nie sumy) i teraz pytanie, nie bardzo rozumiem co to jest za parametr A oraz B i jak zmodyfikować moje powyższe zapytanie żeby sumowało
Zapomniałem dodać że jak dodam parametr SUM
to ilość znika w wyświetlonej tabeli Ten post edytował kda 19.04.2012, 14:19:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 3 Dołączył: 18.04.2012 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
parametr A i B to tylko alias skrócona nazwa toich tabel poczytaj o "SQL klauzula AS"
-------------------- Jeżeli uda mi się pomóc Tobie to jestem usatysfakcjonowany . Wtedy Ty kliknij na POMÓGŁ
|
|
|
![]()
|
|
już mi wszystko działa, bardzo wam dziękuję za pomoc , w ostateczności zastosowałem przykład:
Potrzebuję do tego zapytania dodać sprawdzenie czy dana pozycja pochodzi z odpowiedniego magazynu. Pod zmienną $przypisany_magazyn_uzytkownika mam wartość powiedzmy MAG1 zalogowanego użytkownika, jak dodać tą zmienną do zapytania, kombinowałem w ten sposób ale bez efektu
Niestety nie chce działać, jak bym miał porównać tabelę z inną tabelą nie ma problemu ale chcę porównać to co mam w zmiennej $przypisany_magazyn_uzytkownika z tabelą t2 , kolumna lokalizacja Już sobie poradziłem a oto roziązanie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:40 |