![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 10.02.2011 Skąd: Rawicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pytanie... bo stoję w kropce. Mam formularz za pomocą którego muszę zbudować zapytanie do bazy danych. W zależności które z 4 kryteriów wyszukiwania użytkownik włączy w formularzu to php ma dodać np. LIKE "xxxx" . Wygląda to mniej więcej tak:
Wszystko ładnie i pięknie ale gdzieś tutaj muszę wsadzić "AND". Bo co gdy ktoś wybierze dwa kryteria np. NAME i USER albo NIP i USER albo wybierze trzy kryteria. Ogólnie musi to działać na wszystkie kombinacje. Jakieś wskazówki? Pozdrawiam Ten post edytował bebzon_hc 18.04.2012, 13:10:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 3 Dołączył: 18.04.2012 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz utworzyć dymaniczne zapyanie SQL czyli będzie się dodawać odpowiedni AND w zalezności od tego co wybierze uzytkownik . sprawdzasz poprostu co wybrał i doklejasz do zapytania SQL odpowiedni ciąg dalszy po WHERE
-------------------- Jeżeli uda mi się pomóc Tobie to jestem usatysfakcjonowany . Wtedy Ty kliknij na POMÓGŁ
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 10.02.2011 Skąd: Rawicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niechiałbym być nie wdzięczny hehe ale na tyle to sam wpadłem. Tylko jak to zrobić...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najłatwiej to skorzystać z tablic:
Ten post edytował redeemer 18.04.2012, 13:26:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 3 Dołączył: 18.04.2012 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to jak rozumiesz idee , to czego nie wiesz ? Jak skleić string1 + string2 aby wyszedł string 3 ? Opisz dokładnie czego nie wiesz ? Czy poprostu chodzi ci o kotowy kod ?
tu masz kawełk kodu z podobnego problemu , przeanalizuj to
-------------------- Jeżeli uda mi się pomóc Tobie to jestem usatysfakcjonowany . Wtedy Ty kliknij na POMÓGŁ
|
|
|
![]()
|
|
adamec
![]() P.S Adamec Twoje rozwiązanie też da dobry wynik ale chyba jest bardziej inwazyjne w momencie zmian. Np. w przypadku dodania nowej kategorii. Ten post edytował bebzon_hc 18.04.2012, 13:51:37 |
|
|
![]()
|
|
a takie rozwiazanie
|
|
|
![]() ![]()
|
|
heheh sprytne z tym 1=1 tylko powinno być poprostu:
Musiałoby bezwzględnie dodawać 1=1 ![]() Ale chyba trochę nie łądnie tak co ? Rozwiązanie redeemer'a chyba bardziej poprawne jest ![]() Ten post edytował bebzon_hc 18.04.2012, 14:01:44 |
|
|
![]()
|
|
ano dokładnie bezwględnie musi dodać na końcu 1=1
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 06:53 |