![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
z góry przepraszam, jeśli powieliłam temat - niestety nie znalazłam rozwiązania ![]() Mam obrazek, który chciałabym ustawić jako tło. Chcę by powielał się w pionie zgodnie z przewijaniem strony, a jednocześnie by był rozciągnięty w poziomie (powielanie w poziomie brzydko wygląda). Bazując na różnych "samouczkach" i forach stworzyłam następujący kod: CODE <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="en" xml:lang="en"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <meta name="Description" content="Aukcja Allegro" /> <title>PluszMis - Aukcje Allegro</title> </head> <style type="text/css"> #body{ background-color: blue; background-image: url(E:/DOKUMENTY/Allegro/PluszMis/tekstury/tekstury/jpg/wood10a.jpg); background-repeat: repeat-y; background-attachment:scroll; } #NAGLOWEK{ background-color: #888; } #MENU { width: 150px; float: left; overflow: hidden; position: relative; background-color: #ccc; } #TRESC { margin-left: 150px; background-color: #fff; } #STOPKA { clear: both; background-color: #888; } </style> <body id="BODY"> <div id="top"> <div id="NAGLOWEK">Nagłówek szablonu</div> <div id="MENU">Menu nawigacyjne</div> <div id="TRESC">Treść strony</div> <div id="STOPKA">Stopka serwisu</div> </div> </body> </html> oto obrazek tła -> obrazek tła Niestety tło wyświetla się wyłącznie w formie kolumny z lewej strony. Szukałam po forach odpowiedzi, próbowałam różnych kombinacji, niestety nic nie działa. Czy moglibyście mi pomóc? Z góry dziękuję i pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Masz coś takiego :
Cytat <body id="BODY"> Nadałaś tagowi id BODY lecz w ogóle nie musiałaś.W CSSie natomiast piszesz: Cytat #body{ wielkości liter także ma znaczenie } powinno być: Cytat #BODY{ } albo po prostu nie używając id: Cytat body{
} Ten post edytował Niktoś 18.04.2012, 11:12:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
dzięki, że odpisałeś ![]() Zmieniłam na #BODY{ Pozostaje jednak pytanie - skoro sugerujesz nie używanie id, w jaki sposób w HTML prawidłowo mam przypisać do BODY styl z CSS? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Używając body bez '#' i '.' na początku ,będziesz stylizowała tag <body> ,używając input bez '#' i '.' będziesz stylizowała wszystkie tagi <input> na stronie.Bez '#' i '.' stylizujesz tagi.
Już nie będę taki dam przykładzik:
teraz cssy:
Ten post edytował Niktoś 18.04.2012, 11:58:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 15:28 |