![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie małe pytanie, pewnie laickie, Jak przenieść kolumne w tabeli na inne miejsce nie tracąc danych.
tzn mam np.: Tablice : obiekty która ma kolumny obNazwa, obKategoria, obTyp w takiej kolejności oczywiście te kolumny maja dane w sobie, chciałbym zmienić kolejność np. na taka obTyp obKategoria obNazwa, oczywiście tak żeby nie tracić danych w tych kolumnach. Jakiego polecania mam użyć może ktoś mnie na kieruje, będę wdzięczny myslałem oczymś takim:
niestety nie bardzo to działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy potrzebujesz to wykonywać ręcznie?
nawet i phpmyadmin sobie z tym poradzi, nie wspominajac o innych bardziej zaawansowanych produktach. j. ps jesli bardzo musisz... :
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok rozumie tylko moje Pytanie jest takie?
czy nie starace danych ktore są pod tymi kolumnatami np 2000 Modeli, Obiektów, przy tym ALTER TABLE `test`.`aaa` CHANGE .... przeniesie mi to całą kolumne wraz z danymi jakie sa tabeli, musze byc pewny nie chce testowac na danych, nie musze wykonwyac recznie chce tylko przestawic kolumny w tabeli, a phpMyAdmin ma jakiś mechanizm by to robic z automaty a nie z lini polecenia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ALTER TABLE nie usuwa danych, ale musisz pamiętać, żeby podać dokładnie taką samą specyfikację dla przenoszonej kolumny, jaką ma kolumna przed przeniesieniem.
Ten post edytował mortus 18.04.2012, 11:14:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:08 |