![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 28.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jeśli pytanie jest "laickie" albo coś proszę o wyrozumiałość. zastanawiam się jak zrobić takie coś: Serwer 1 ma zmienne: $zmienna1=1 $zmienna2=2 przekazuje on do drugiego serwera te zmienne (oddzielna maszyna fizyczna) a ten po prostu robi takie coś: $suma=$zmienna1+$zmienna2 i zwraca tą zmienną do serwera pierwszego (żeby w pierwszym istniało to jako ta zmienna) Jak takie coś wykonać najlepiej w jak najmniej skomplikowany sposób? pozdrawiam Krzysztof |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może śmieszne rozwiązanie ale wydaje się dosyć pierwsze
przypuśćmy że takie coś ma wykonywac sie co jakiś czas/ o określonej porze więc wykorzystamy do tego CRONa CRON wykonuje na 1 serwerze skrypt pobranie.php zadaniem tego skryptu jest wejście na strone z serwera 1 np dane.php dzięki bibliotece CURL pobranie jakiś tam danych dzięki preg_match , dodanie czy wykonanie tam innej operacji oraz POSTem (też wykorzystując biblioteke CURL) wyslanie do pliku upload.php który znajduje się na serwerze 1 obliczeń jakie tam miały się wykonać i zapisanie w bazie/pliku plik dane.php który znajduje się na serwerze 1 miałby za zadanie pobierać tam jakieś dane z bazy i wyświetlać je aby skrypt z serwera 2 -> pobranie.php mógł pobrać dane. Tylko tak jak mówiłem to skrajny sposób, przypuszczam że służą do tego inne rozwiązania ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie coś takiego:
Na serwerze1 wywołujesz funkcję: Jest to najprostsze rozwiązanie, i chyba jedno z optymalniejszych Ten post edytował Mackos 17.04.2012, 22:47:14 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 28.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam że odpisuje dopiero dziś ale po prostu nie miałem czasu żeby zająć się moim mini projektem...
Jako że moja wiedza na temat PHP jest slaba (nie znam "slangu" i pojęć praktycznie wgl) bardzo mi się spodobała wersja Mackos'a. Po prostu czytamy tą stronę jak plik? ![]() Powiedzmy, że wywołanie strony zwraca coś takiego:
czyli po prostu 4 liczby jedna pod drugą - da się to jakoś prosto np. zapisać do tabeli? tak żeby później wykonać na tym proste obliczenia, np znaleźć największa, najmniejszą, średnią z nich. pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to analogicznie jak masz fopen, to przyda się fgets
-------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Zapisujesz do tablicy explode("\n", $zmienna);
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 22:48 |