![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, natknąłem się na probem, którego nie potrafię rozwiązać. Chodzi o to, że w formie mam kilka pozycji w tabeli, przy każdej Radio button. Potrzebuje zrobić coś takiego, że po wyborze odpowiedniego radio buttona, użytkownik w zależności co chce zrobić z danymi z radio buttona wybiera sobie jeden z dwóch przycisków. Niestety nie wiem jak to wykonać i czy jest to w ogóle możliwe, mam nadzieje że opisałem mój problem wystarczającą, ale dla lepszego zobrazowania problemu, zamieszczę obrazek, który przedstawi sytuację, o której mówie.
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem, że problem dotyczy detekcji, który button został naciśnięty. Rozpoznania dokonujesz na podstawie tego, który z nich został przesłany w tablicy $_POST
w html dajesz: po stronie php:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast submitów możesz użyć buttony.
Do każdego buttona możesz przypisać odpowiednią funkcję onclick i dane przekazać za pomocą jq i ajaksa do odpowiedniego pliku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@celbarowicz: Tak się tego nie robi. Prawidłowe rozwiązanie to to podane przez ~tehaha i tylko to. Ew. jak chcesz mieć wszystko dynamicznie( przez AJAX ) to jedynie nadpisujesz JS kod w taki sposób jak Ty chciałbyś to zrobić. Generalnie jest zasada, że jeżeli da się coś zrobić bez używania JS to się właśnie tak to robi, a później jedynie dodaje się odpowiednie efekty.
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki chłopaki, problem rozwiązany sposobem podanym przez tehaha
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kamil4u załamałeś mnie totalnie. Zgadzam się z tym, że jq,ajax to ostateczność -ujawniane są bowiem nazwy plików itp..
Sądziłem, że po wciśnięciu submita skrypt oczekuje na efekt działania i przynajmniej część jego przeładuje się. Pytam więc: po kiego diabła ten jq-ajax? Dlaczego jest tak wiele pytań->jak nie przeładować? Pozdro. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem
![]() Opisz dokładniej co masz na myśli i czy się zgadzasz z tym co napisałem czy nie, czy masz jakieś uwagi lub argumenty przeciw lub za. Bo teraz to nie wiem o co Ci chodzi. Cytat Pytam więc: po kiego diabła ten jq-ajax? No właśnie nie rozumiem. Ty zaproponowałeś to rozwiązanie... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Panowie, mam teraz inny problem, mianowicie da się wartość zmiennej $_GET przesłać dwukrotnie? Tzn. mam jej wartość w jednym z formularzu, bo wysyłam ją do niego z innego formularza, teraz potrzebuje użyć jej jeszcze raz, ale już w innym formularzu, jak mogę to zrealizować?
|
|
|
![]()
|
|
Zapisz sobie tę wartość w polu: <input type="hidden">. Wygeneruj to pole czy to przez PHP czy przez JS.
Ew. wyślij ten drugi formularz na: action="moja-strona.php?zmienna=wartosc" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Witam, mam do Was takie pytanie. W Mysql mam tabelę, w której przechowuję datę. Domyślnie ustawił sie format (RRRR-MM-DD). Natomiast potrzebuję zmienić format tej daty na DD.MM.RRRR. Kod w php, którym wstawiam datę do bazy to:
gdzie $_GET[data] pobieram sobie z fomularza. Dodatkowo potrzebuje wykorzystać to pole do poźniejszego sortowania, także konwersja pola do zwykłego tekstu chyba niewiele mi pomoże. Dziękuję za wszelką pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Datę trzyma się w bazie dokładnie w takim formacie i tego się nie zmienia, dopiero przy wyświetlaniu danych konwertujesz ją na taki format jaki Ci się podoba funkcją date() np. jeśli potrzebujesz tak format: DD.MM.RRRR to robisz:
gdzie zmienna $date zawiera właśnie datę pobraną z bazy, w Twoim przypadku konwersji dokonaj przed wstawieniem do zapytania czyl . Trzymanie daty w postaci tekstowej nie ma sensu bo nie mógłbyś korzystać wtedy z wbudowanych funkcji mysql na datach 2. Poczytaj o sql injection bo Twoje zapytanie ma luki 3. Nie używaj @ Ten post edytował tehaha 3.05.2012, 16:39:08 |
|
|
![]()
|
|
Chłopaki mam do Was jeszcze takie pytanie. Chodzi o sortowanie, mam na stronie tabelkę, w której mam nazwę, ilość, datę i cenę. Chciałbym żeby po naciśnięciu którejś kolumny dane zostały posortowane właśnie wg tej kolumny? Myślałem, żeby po prostu zrobić odnośnik do innego pliku, w którym będę sobie wyświetał dane odpowiednio posortowane, ale musiałbym sporo rzeczy przesylać do tego pliku z poprzednich formularzy. Jest na to jakieś inne rozwiązanie? Czy może da się to zrobić w tym samym pliku?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
google =>
1. http://www.ajaxdaddy.com/demo-table-sort.html 2. http://woork.blogspot.com/2008/02/sort-tab...using-ajax.html ...sporo tego ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Panowie, zrobił się tu niezły skład moich pytań, więc jeszcze jedno
![]() Kiedy edytuje sobie w formularzu dane z bazy danych wszystko jest ok, do momentu kiedy w polu testowym mam dane z białym znakiem, w tym przypadku ze spacją, ponieważ wyświetla mi się tylko pierwszy człon do spacji. Jak mogę temu zaradzić? |
|
|
![]()
|
|
Moim zdaniem lepiej zrobisz jak stworzysz nowy temat. Czasami inni użytkownicy mają podobny problem i łatwiej wtedy znaleźć coś w google
![]() Nie czytałem tematu jeszcze raz, dlatego zakładam, że to zupełnie nowy problem. Aby uzyskać rozwiązanie musisz napisać coś więcej i podać kod. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:40 |