![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie co lepiej zastosować:
W tabeli users obecnie przetrzymywane są informacje ---------------- USERS ---------------- idUsera imie nazwisko ... inne tyczące się usera oraz zdjecieGlowne zdjecie1 zdjecie2 zdjecie3 zdjecie4 Chciał bym wyciągnąć dane zdjęcia do osobnej tabeli, jest ograniczona ilość zdjęć przypisanych do danego usera max 5 i teraz dwie koncepcje 1. tabela users ma postać ---------------- USERS ---------------- idUsera imie nazwisko ... inne tyczące się usera oraz idZdjecia tabela zdjecia ma postać --------------- ZDJECIA --------------- idZdjecia zdjecieGlowne zdjecie1 zdjecie2 zdjecie3 zdjecie4 2. tabela users ma postać ---------------- USERS ---------------- idUsera imie nazwisko ... inne tyczące się usera oraz tabela zdjecia ma postać --------------- ZDJECIA --------------- idZdjecia idUsera url Waszym zdaniem, która wersja jest poprawna, optymalniejsza itd.. Ten post edytował blpIII 15.04.2012, 18:25:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2 propozycja.
kwestia normalizacji danych. uzywajac relacyjnych baz danych warto uzywac relacyjnego modelu danych. dziala lepiej. poza tym 2 pozycja daje ci wieksze mozliwosci w sprawie rozwoju, no bo co, jesli bedziesz mial dodac kolejne zdjecie? albo jedno zdjecie mniej? albo dodac do tego nuty? j. edit: choc tak naprawde to powinienes zrobic 3 tabele, jedna opisujace usera, druga zdjecia, trzecia laczaca owe tabele. mialbys projekt bazy n:n, uzywajac dwu tabel masz 1:n (zdjecie moze miec tylko jednego usera). choc z drugiej strony to ci powinno wystarczyc. Ten post edytował alegorn 18.04.2012, 09:44:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 3 Dołączył: 18.04.2012 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdecydowanie opcja 2 z porawką wg mnie:
---------------- USERS ---------------- idUsera imie nazwisko ... inne tyczące się usera oraz --------------- ZDJECIA --------------- idZdjecia idUsera Zdjęcie masz USERS z którym łączysz nieograniczoną ilość ZDJECIA poprzez where USERS.idUsera=ZDJECIA.idUsera . W tym rozwiazaniu user może nie mieć zadnego zdjęcia lub mieć ich wiele -------------------- Jeżeli uda mi się pomóc Tobie to jestem usatysfakcjonowany . Wtedy Ty kliknij na POMÓGŁ
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:49 |