Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Zarządzanie wieloma aplikacjami w jednym FW
uncuncunc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Większość FW (framework) wygląda tak:

Kod
/public_html
- app1
- framework
- index.php

I wszystko przechodzi przez index.php, odpalany jest router, wczytywana aplikacja w folderu app1 i wszystko gra. Jednak jak stworzyć swego rodzaju ekosystem dla kilku aplikacji? Każda aplikacja to osoby folder z index.php? Czy FW w routerze powinien przekierować na inną aplikacje? Czyli gdy mamy uruchomioną aplikacje app1, i w niej router wykryje np. reglog => 'app3' to zostanie wczytana aplikacja app3? Czy router, powinien mieć swój router wszytkich aplikacji i na jego podstawie wczytywać konkretną, czy robić to inaczej?

Jak rozwiązujecie tego typu sprawy?
Go to the top of the page
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Kurde wlasnie wczoraj przegladalem source jakiegos fw i maja tam wlasnie to o czym ty mowisz.
Django tez posiada takie cos, poprostu do aplikacji mozesz includowac routing jakiegos modulu by wspolpracowal z twoja aplikacja.

Ogolnie to zalezy jesli wszystkie projekty masz na jednym serwerze i pod jedna domena to moze i tak to dzialac jak mowisz w przeciwnym wypadku mysle ze osobny server dla kazdej aplikacji bylby lepszy rozwiazaniem...

P.S tak jak napisal @Vokiel pomylilo mi sie gdzie subdomena inna a server ten sam

Ten post edytował marcio 15.04.2012, 14:12:08

--------------------
Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/
Moj blog
+Quote Post
vokiel

-----

Zależy co chcesz osiągnąć. Przykładowo, możesz mieć taką strukturę:
Kod
/domains
    - core_frameworka
    - domena1.com
        - public_html
            - index.php
            - assets (css, js, img)
    - domena2.com
        - public_html
            - index.php
            - assets (css, js, img)

Korzystasz z tych samych plików frameworka w każdej aplikacji. Takie podejście jest ok w projektach, gdzie każda domena (aplikacja) jest inna ale opiera się na tym samym frameworku (w tej samej wersji).

--------------------
+Quote Post
uncuncunc

-----

Tak, tylko jak to ma wyglądać od strony routingu? Kombinuje napisać własny (tak dla testu) i wykombinowałem coś takiego:

Kod
/core_fw
/app1
- /config/routing.php

/app2
- /config/routing.php

index.php

Wszytko idzie przez index.php, obie apliakcje korzystają z jednego FW. W index.php odpalam klasę router, która odczytuje plik routing.php z katalogu /app1/config bo załóżmy że ta aplikacja jest pierwsza(domyślna) i uruchamia się jako główna. To w niej mam zdefiniować to kiedy ma się odpalić app2? np. po URI czy domenie?

Edycja: bo myślę jescze nad czymś takim, że w katalogu FW byłby plik app_route.php który byłby sprawdzany przez klasę router jako pierwszy, w nim byłaby tablica np. sprawdzająca czy domena się zgadza, albo uri i wtedy byłaby wczytywana odpowiednia aplikacja.

Ten post edytował uncuncunc 15.04.2012, 14:23:53
+Quote Post
vokiel

-----

A jaki framework?
Taka np Kohana, współdzieli moduły i core, natomiast każda aplikacja ma swoje własne pliki. Tak też, jak widać w podanym przeze mnie przykładzie, każda domena ma swój własny plik index.php, własne pliki aplikacji, współ-korzysta z plików core frameworka i modułów.

--------------------
+Quote Post
uncuncunc

-----

Nie wybrałem FW, bo eksperymentuje z trzema, ZF, CI i własnym. I bardziej przychylam się właśnie do czegoś w stylu app_route, dla "FW", byłby zawsze wczytywany jako pierwszy i to w nim aplikacje były deklarowane kiedy mają zostać uruchomione, oczywiście osobny routing dla nich samych.

Ten post edytował uncuncunc 15.04.2012, 15:31:13
+Quote Post
lobopol

-----

Symfony 2 ma tak zwane bundle, które w zasadzie mają własną konfiguracje i są w praktyce oddzielnymi aplikacjami.

--------------------
+Quote Post
lukaskolista

-----

nie prosciej zrobic to tak, jak zrobione sa panele administracyjne?

Frontend:
http://example.com/kontroler/akcja

Backend:
http://example.com/admin/kontroler/akcja

Przy czym struktura plikow wyglada tak:
application/classes/controller/ a w nim katalogi: frontend i backend.
Przekierowanie do odpowiedniego katalogu uzyskuje sie wlasnie za pomoca routingu. (jezeli routing wykryje admin w 1 czlonie sciezki to korzysta z kontrolera w katalogu backend, jezeli nie to z katalogu frontend.
Nie znam Twojego frameworka, wiec musisz pokombinowac sam.
Struktura plikow jest oczywiscie schematyczna zeby mi ktos nie napisal, ze on robi inaczej i moje jest ble.

Vokiel wspomnial o kohanie:
faktycznie ma ona dosyc dobry system routingu, nie znalazlem problemu, ktorego nie moznaby za pomoca tego systemu routingu rozwiazac (moze kiedys sie znajdzie)

Ten post edytował lukaskolista 17.04.2012, 08:23:05
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:50