![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Większość FW (framework) wygląda tak:
Kod /public_html - app1 - framework - index.php I wszystko przechodzi przez index.php, odpalany jest router, wczytywana aplikacja w folderu app1 i wszystko gra. Jednak jak stworzyć swego rodzaju ekosystem dla kilku aplikacji? Każda aplikacja to osoby folder z index.php? Czy FW w routerze powinien przekierować na inną aplikacje? Czyli gdy mamy uruchomioną aplikacje app1, i w niej router wykryje np. reglog => 'app3' to zostanie wczytana aplikacja app3? Czy router, powinien mieć swój router wszytkich aplikacji i na jego podstawie wczytywać konkretną, czy robić to inaczej? Jak rozwiązujecie tego typu sprawy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kurde wlasnie wczoraj przegladalem source jakiegos fw i maja tam wlasnie to o czym ty mowisz.
Django tez posiada takie cos, poprostu do aplikacji mozesz includowac routing jakiegos modulu by wspolpracowal z twoja aplikacja. Ogolnie to zalezy jesli wszystkie projekty masz na jednym serwerze i pod jedna domena to moze i tak to dzialac jak mowisz w przeciwnym wypadku mysle ze osobny server dla kazdej aplikacji bylby lepszy rozwiazaniem... P.S tak jak napisal @Vokiel pomylilo mi sie gdzie subdomena inna a server ten sam Ten post edytował marcio 15.04.2012, 14:12:08 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy co chcesz osiągnąć. Przykładowo, możesz mieć taką strukturę:
Kod /domains - core_frameworka - domena1.com - public_html - index.php - assets (css, js, img) - domena2.com - public_html - index.php - assets (css, js, img) Korzystasz z tych samych plików frameworka w każdej aplikacji. Takie podejście jest ok w projektach, gdzie każda domena (aplikacja) jest inna ale opiera się na tym samym frameworku (w tej samej wersji). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, tylko jak to ma wyglądać od strony routingu? Kombinuje napisać własny (tak dla testu) i wykombinowałem coś takiego:
Kod /core_fw /app1 - /config/routing.php /app2 - /config/routing.php index.php Wszytko idzie przez index.php, obie apliakcje korzystają z jednego FW. W index.php odpalam klasę router, która odczytuje plik routing.php z katalogu /app1/config bo załóżmy że ta aplikacja jest pierwsza(domyślna) i uruchamia się jako główna. To w niej mam zdefiniować to kiedy ma się odpalić app2? np. po URI czy domenie? Edycja: bo myślę jescze nad czymś takim, że w katalogu FW byłby plik app_route.php który byłby sprawdzany przez klasę router jako pierwszy, w nim byłaby tablica np. sprawdzająca czy domena się zgadza, albo uri i wtedy byłaby wczytywana odpowiednia aplikacja. Ten post edytował uncuncunc 15.04.2012, 14:23:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki framework?
Taka np Kohana, współdzieli moduły i core, natomiast każda aplikacja ma swoje własne pliki. Tak też, jak widać w podanym przeze mnie przykładzie, każda domena ma swój własny plik index.php, własne pliki aplikacji, współ-korzysta z plików core frameworka i modułów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie wybrałem FW, bo eksperymentuje z trzema, ZF, CI i własnym. I bardziej przychylam się właśnie do czegoś w stylu app_route, dla "FW", byłby zawsze wczytywany jako pierwszy i to w nim aplikacje były deklarowane kiedy mają zostać uruchomione, oczywiście osobny routing dla nich samych.
Ten post edytował uncuncunc 15.04.2012, 15:31:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Symfony 2 ma tak zwane bundle, które w zasadzie mają własną konfiguracje i są w praktyce oddzielnymi aplikacjami.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie prosciej zrobic to tak, jak zrobione sa panele administracyjne?
Frontend: http://example.com/kontroler/akcja Backend: http://example.com/admin/kontroler/akcja Przy czym struktura plikow wyglada tak: application/classes/controller/ a w nim katalogi: frontend i backend. Przekierowanie do odpowiedniego katalogu uzyskuje sie wlasnie za pomoca routingu. (jezeli routing wykryje admin w 1 czlonie sciezki to korzysta z kontrolera w katalogu backend, jezeli nie to z katalogu frontend. Nie znam Twojego frameworka, wiec musisz pokombinowac sam. Struktura plikow jest oczywiscie schematyczna zeby mi ktos nie napisal, ze on robi inaczej i moje jest ble. Vokiel wspomnial o kohanie: faktycznie ma ona dosyc dobry system routingu, nie znalazlem problemu, ktorego nie moznaby za pomoca tego systemu routingu rozwiazac (moze kiedys sie znajdzie) Ten post edytował lukaskolista 17.04.2012, 08:23:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:50 |