![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki mały problem, gdyż chcę obliczyć ilu użytkowników pisało wszystkie Tematy i Posty w moim skrypcie, więc użyłem do tego DistInc, ale że mam 2 tabele (jedna od Tematów, druga od Postów) to liczy mi przez to te same ID użytkowników.. i Tutaj pada pytanie, jak pominąć wszystkich znalezionych użytkowników z jednego zapytania w drugim zapytaniu? Zapytania moje wyglądają tak:
Wie ktoś może co na to poradzić? Dziękuję z góry, Pozdrawiam! Ten post edytował Weles 14.04.2012, 20:46:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 2 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi Ci o wyeliminowanie tych postów gdzie użytkownik sam założył temat, bo szczerze mówiąc trochę jak dla mnie zagmatwałeś pytanie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popatrz, mam tabelę 'tematy' oraz tabelę 'posty'.
I w nich są ID tych samych użytkowników. I.. jeżeli w obu tabelach są te same ID użytkowników, to nie chcę aby mi je dodawało, więc chcę aby NAJPIERW zapytanie sprawdziło ID userów z DISTINCT, a następnie w drugim zapytaniu jakoś w tej drugiej tabeli Z NOT-LIKE'owało wszystkie ID które znalazło pierwsze zapytanie. Dobrze opisałem? :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 2 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak, zapytanie do tabeli TEMATY i w pętlę wpakował zliczanie z pominięciem tych co już znalazł w tabeli tematy
|
|
|
![]()
|
|
Nie działa, liczy rekordy tyle razy ile rekordów w pętli.
|
|
|
![]()
|
|
a możesz wstawić kod jak to zrobiłeś ?
Ten post edytował kda 15.04.2012, 00:31:13 |
|
|
![]()
|
|
@UP:
No nie mam pomysłu jak to zrobić, a tak jak pisałeś po prostu nie pika :X |
|
|
![]()
|
|
wstaw kod jak próbowałeś to zrobić zgodnie z tym co ci napisałem, w tedy będzie łatwiej ci pomóc
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 55 Dołączył: 23.11.2008 Skąd: UKF Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie o posty zrób:
Wytnie Tobie wszystkich uzytkowników którzy zakładali tematy -------------------- Pomagam jeśli mam czas oraz jak się na tym znam :D
|
|
|
![]()
|
|
@UP:
Teraz nie jestem w stanie tego sprawdzić, bo użytkownicy już popisali różne posty itd. ale z tego co widzę (wydaje mi się) to działa good, więc dzięki! ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:34 |