![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Od kilku dni borykam sie z problemem jak zsumowac dane z bazy dancyh. Do sedna .. Czesci danych z tabelki
Teraz potrzebuje zsumowac wszystkie palety z kolumny QtyPallet1,2 i 3 dla poszczegolnych IDPallet ktore wystepuja w kolumnach IDPallet1, 2 i 3. Jedyne co mi przychodzi do glowy to.. 1. Pobranie wszystkich IDPallet z kolumny IDPallet1 2. Zsumowanie pallet dla konkretnych ID z kolumny QtyPallet1 Tutaj mam problem jak rozwiazac ilosc typow palet jak bedzie wystepowac aby potem wszystkie zsumowac i wyswietlic. 3. Zrobic to samo dla kolumn 2 i 3 ID pallet nie sa tylko od 1 do 3. Bada wystepowac rowniez wartosci 5,7,23 i w gore i w roznych ilosciach np tylko 1 lub np 1,3,5,6,22,34 itp Ktos z Was widzi sensowniejsze rozwiazanie niz ja ? Dzieki Kuba |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Radzę się zastanowić nad reorganizacją danych w bazie danych, bo jak na mój gust taka tabela nie ma prawa bytu (olbrzymia nadmiarowość danych, z których większość to zera), jak zresztą sam widzisz.
Ten post edytował mortus 13.04.2012, 17:02:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sugerujesz zrobienie tableki w ktorej te dane beda przechowywane ?
Mianowicie typu... ID.z auto increment IDPalety QtyPalety IDLadunku itp. Czy taka tabelka ma racje bytu ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam całej architektury bazy danych i systemu, ale tak, to właśnie sugeruję. Zauważ, że wówczas nie będzie problemu z sumowaniem i wszystko odbywać się będzie zdecydowanie szybciej/wydajniej.
EDIT: Kolumna ID niekoniecznie będzie potrzebna, ale jak pisałem, nie znam założeń systemu, więc nie mnie to oceniać. Ten post edytował mortus 13.04.2012, 17:14:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:46 |