![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robie prosty system do zarządzania szablonami. Uczę się dopiero wszystkiego i mam mały problem. W szablonie nie mogę odebrać z jednej funkcji zmiennej
Struktura. Jak zrobić by funkcja showContent() widziała zmienne z funkcji showSession() w jednym szablonie Jak w funkcji showSession() zadeklaruję zmienna $test="jakis tekst"; to robiąc w funkcji showContent() echo $test; nie widzę wartości tej zmiennej. Proszę o nakierowanie mojego złego myślenia jak to rozwiązać ![]() index.php szablon function.php (obsługujący przyjazne adresy url i zapomocą którego wywołuję strony które ładowane są do funkcji
Ten post edytował darney 13.04.2012, 08:46:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosuj programowanie obiektowe, funkcje w odrębie jednej klasy mają dostęp do swoich zmiennych.
Przykład Ten post edytował maniana 13.04.2012, 09:31:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam się za dobrze na obiektowości i próbuje przerobić swoją klase
Chcę wydobyć zmienną która includuję się do funkcji z innego pliku w showSession() includuje się plik main.php i wszytko działa dobrze. Tam jest zmienna $test="jakis tekst"; chce showContent() wydobyć w innym includzie test.php ta zmienna $test poprzez echo$test Widzę że da rady to zrobić za pomocą przykładu który przedstawiłeś echo $GLOBALS["zmienna"]; tylko teraz nie potrafię sobie tego wyobrazić jak obiektowo to wywoływać przy moich includach main.php
test.php
szablon
Ten post edytował darney 13.04.2012, 11:37:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Było by to coś takiego:
Użycie:
|
|
|
![]()
|
|
Wszystko fajnie chodzi ale includue na stałe niezależnie jaki URL wpisze.
|
|
|
![]()
|
|
To już musisz sobie w funkcjach posprawdzać czy zmienne dobrze tam widać i co zwracają.
|
|
|
![]()
|
|
Nie mam pojęcia jak zacząć to w ogóle sprawdzać. Dopiero zaczynam przygodę z obiektowością
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdzaj tak samo jak zwykłe funkcje. Pola kasy trzeba tylko zadeklarować na początku by były widoczne w metodach.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:05 |