Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL] Problem z funkcją lower()
flaa

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Helo

Chciałem uniknąć przekłamań przy logowaniu, tzn żeby użytkownik był w stanie się zalogować jeśli wpisze swój login małymi literami mimo, że w bazie login np zaczyna się od dużej litery. W tym celu 'zmniejszam' login pobrany od użytkownika i porównuję go w zapytaniu mysql z użyciem funkcji lower(). Problem jednak jest taki: funkcja lower pomniejsza tylko część polskich znaków. Tzn pomniejszy ó, ę, ń, ć, ale znaki Ą, Ł, Ż, Ź i Ś pozostaną duże. Czytałem trochę o kodowaniu, ale nie znalazłem nic, co by mogło pomóc - dotychczas miałem w polu 'login' kodowanie utf8_general_ci (które notabene radziło sobie z pomniejszaniem Ś, ale niektórymi innymi już nie), teraz zmieniłem na utf8_polish_ci i efekt jest taki, jaki opisałem. Próbowałem też używać zapytań w stylu mysql_query('SET NAMES utf8'), jednak wtedy powstają już krzaczki. Dodam, że nie mam żadnego innego problemu z wyświetlaniem polskich znaków z bazy - problem pojawia się dopiero, gdy używam funkcji lower(). Prosiłbym o jakiekolwiek pomysły jak rozwiązać ten problem.

pozdrawiam!
flaa
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:14