![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 10.02.2011 Skąd: Rawicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam mały dylemat. Może ktoś ukierunkuje mnie jak to zrobić. Docelowo chciałbym stworzyć formularz za pomocą którego chciałbym przyjmować zlecenia na reklamy. Jedno z pól formularza zlecenia to numer edycji gazety w której ma się ukazać reklama. Chciałbym, żeby wpisywanie numerów gazet wyglądało np. tak: 2;3;4;5;6;12;14;16;32;33;34;34;36 <- każda liczba to numer gazety w której ma ukazać się reklama z danego zlecenia (obecnie pole mam typu VARCHAR). Mój dylemat zaczyna się w momencie gdy pomyślę sobie o przypadku gdy chciałbym wyciągnąć wszystkie zlecenia które zawierają numer np. 4 dla jednej konkretnej gazety (jest ich 5). Do głowy przychodzi mi tylko jedna opcja... rozbić ciąg znaków (poprzez średnik - ![]() Tyle, że boję się jednak, że gdy będą zlecenia do 5 gazet np. na cały rok to wtedy jednym zleceniem program musiałby wykonać sporo tych INSERTÓW... 5 gazet * 52 numery w roku = 260 insertów na jedno zlecenie? ehhhh P.S Myslałem sobie, żeby dla samych gazet stworzyć tablicę "tytuy_gazet" i połączyć ją z tablicą "zlecenia" wiele do wielu. Powstała by wówczas "tytuly_gazet_has_zlecenia" z której wyciągałbym sobie zlecenia poprzez gazety. Dałoby się również podpiąć pod "tytuly_gazet_has_zlecenia" dodatkową tablicę z numeracją gazet, ale to chyba nie w tę stronę zmierza. Ogólnie i tam trzebaby robic równie dużo instertów... Jakies wskazówki? Dziękuję z góry i pozdrawiam Ten post edytował bebzon_hc 11.04.2012, 13:46:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużo lepiej by było jak byś miał osobną tabele w której łączył byś reklamę z gazetą.
Ale jeżeli już musisz mieć Cytat 2;3;4;5;6;12;14;16;32;33;34;34;36 to niech to będzie Cytat ;2;3;4;5;6;12;14;16;32;33;34;34;36; wtedy wyszukiwanie numerów będzie wyglądało
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 10.02.2011 Skąd: Rawicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmmm...
chyba jakbym zrobił i połączył tabelę reklama z gazetą to znacznie zwiększył bym ilość rekordów i pracy człowiekowi któy by wprowadzał dane. Chcę za pomocą jednego zlecenia wrzucić wiele publikacji jednej reklamy jednego zleceniodawcy. ![]() ale spodobał mi się pomysł z: LIKE "%;4;%" Jutro pobawię się chyba z tym bo chyba to powinno zadziałać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba jakbym zrobił i połączył tabelę reklama z gazetą to znacznie zwiększył bym ilość rekordów i pracy człowiekowi któy by wprowadzał dane Wartość w polu input mogła by zostać taka sama 1;2;3;4 tylko byś to rozbijał i robil kilka insertów. A ładował do pola GROUP_CONCAT. No ale decyzja należy do ciebie. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:41 |