![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem dość mozno początkujacy jeżeli chodzi o PHP, walczę z jedną rzeczą, prosze o podpowiedź:
Posiadam dwa pliki index.php i skrypt.php w jednym katalogu, w index mam łączenie z bazą danych MySQL, wykonanie prościutkiego zapytania i zwrot wyników w postaci tabeli za pomocą pętli. Na ten moment generowana jest tabela z nazwami firm. Chciałbym wygenerować linki (to umiem zrobić ale tylko statyczne linki) tak aby po kliknięciu na nazwę skrypt wykonał zapytanie w których jako WHERE wejdzie wygenerowana nazwa i pokazał dodatkowe dane z innej tabeli w bazie (typu sprzedaż, nieważne). Nie wiem nawet jak za bardzo się zabrać za takie coś, gdzie to ma się zadziać... proszę o podpowiedź jak takie rzeczy się robi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo wiem o co tu chodzi, bez kodu ciężko w ogóle naprowadzić Ciebie. Generujesz tabelkę, która ma posiadać linki, po kliknięciu których otworzy się strona.php i pobierze informacje z bazy wykorzystując WHERE z parametrem, który był w linku?
![]() -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 10 Dołączył: 13.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm wydaje się mi że chodzi Ci o coś takiego:
w linku dodaj jakąś zmienną typu $_GET np i przy przeładowaniu strony sczytaj tą wartość (będzie ona ukryta pod zmienną $_GET['act']) i na jej podstawie utwórz zapytanie do bazy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak wygląda pętla zwracająca tabele, chodzi mi dokładnie o to o czym napisał camikazee, jak użyć metody $_GET? Jeżeli ta pętla nie wygląda zbyt poprawnie to proszę o komentarze robiłem to metodą prób i błędów Testowo zrobiłem sobie dwa pliki index.php i skrypt.php index.php wygląda tak:
a skrypt.php tak:
Po kliknięciu wyświetla mi pustą stronę ;/ Nie udało mi się przekazać zmiennej z jednego pliku do drugiego za pomocą metody get. Udało mi się natomiast osiągnąć zamierzony rezultat używając sesji. Rozpoczynam sesję za pomocą session_start(); zdefiniowałem zmienną $_SESSION['zmienna'] a w drugim pliku po rozpoczęciu sesji bezproblemowo odczytałem zmienną zadeklarowaną w pierwszym pliku. Pokombinuje w tym kierunku bo z GET w linku nie potrafię przenieść zmiennej (wartość tak ale nie całą zmienną) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 03:02 |