![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam robię sobie katalog firm. Utknąłem w momencie który opiszę poniżej. (przy okazji, używam frameworka kohana)
Mianowicie dodając firmę przyporządkowuje ją do odpowiednich kategorii. W bazie mam 3 tabele: firmy: tutaj wszelkie info o firmie categories: wszystkie kategorie (catID, categoryName) companycategories: tutaj jest tabela łącząca firmę z kategoriami. Dodając firmę do companycategories dodawane jest ID firmy(takie samo jak w tabeli firmy), id kategori(takie samo jak w categories) categoryName(też takie samo jak w categories) no i nazwa firmy (taka sama jak w firmy) Zrobiłem to w ten sposób bowiem uczyłem się pisania aplikacji opierających się na relacjach w bazie danych, i mam nadzieję że dobrze zrobiłem to czego sie uczyłem. Teraz nie potrafię wyciągnąć i połączyć tych danych, wszystko prócz kategorii wyciągam poprzez zapytanie:
Następnie controller:
No i view:
No i teraz nie wiem jak poprawnie wyświetlić w tej pętli kategorie. W tablicy $allcompanies nie ma kategorii i wyciągam je tak:
Generalnie dla kogoś kto nie zrozumie kodu frameworkowego. W pliku wyświetlającym firmę mam dwie tablice. $allcompanies oraz $cats I nie mam pojęcia jak pętlą for wybrać info z tych obu tablic. O ile z jednej jest to bezproblemowe to nie wiem jak "dobrać" odpowiednie dane z tablicy $cats na dodatek aby pętla z tablicy $cats wybierała tylko kategorie z tym samym ID co ID w allcompanies czyli: $allcompanies[$id]['id'] = $cats[$id]['id'] Przepraszam za nieudolne wytłumaczenie. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Ten post edytował daggerski 10.04.2012, 22:36:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po prostu użyj zapytania w stylu:
pisane z palca więc nie wiem czy się nie machnąłem albo źle zrozumiałem w każdym razie najpierw wykonaj zapytanie na terminalu albo w phpmyadmin czy działa itp, potem załóż indeksy odpowiednie na db taka zabawa w łączenie tego co powinno być zrobione w bazie danych mija się z celem. jak już koniecznie tak chcesz to poczytaj dokładniej o metodzie as_array bez dodatkowych parametrów zwraca ona tablice z kluczami 0, 1, 2 ,3. Żeby jako klucze zwracała id trzeba jej ustawić atrybut, tu masz więcej info: http://kohanaframework.org/3.2/guide/database/results Ogólnie też zainteresuj się pętlą foreach, oraz jak już raz wybierzesz konwencje nazywania zmiennych i kolumn to się jej trzymaj, dodatkowo jak wybierasz jezyk to pisz albo po polsku albo po angielsku, sam tak kiedyś mieszałem i to tylko prowadzi do problemów, lepiej po prostu pisać po angielsku. Odnośnie kolumn to np. raz używasz categoryID raz catID , czasami też id odnośnie jeszcze samego pisania kodu z PHP z HTML to lepiej robić to tak:
Inne podobne porady: http://net.tutsplus.com/tutorials/html-css...-readable-code/ poczytaj też mój post: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=955502 może coś Ci się przyda Ten post edytował jaslanin 12.04.2012, 17:25:12 -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 11:32 |