![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 25.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki kawałek kodu PHP z zapytaniami:
Jako, że moja baza znacznie się powiększyła, chcę dodać odpowiednie indeksy. Chciałem utworzyć indeź w ten sposób: i w sumie się to udało, jednak czas wykonywania zapytań nie zmienił się - trwa ok 4-5 sekund - baza_danych ma ok 500'000 rekordow. Nie za bardzo znam się na indeksach, ponieważ tę tematyką zainteresowałem się dopiero dziś... proszę o pomoc w stworzeniu odpowiedniego/odpowiednich indeksow - pozdrawiam ![]() -------------------- Pomogłem? Kilknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj osobny INDEX na online ,oraz osobny INDEX na ban . Powinno pomóc.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 25.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, no ale w jaki sposob pomoc, skoro do jednego zapytania moze byc uzyty maksymalnie jeden index, wiec i tak tylko jeden z nich bedzie uzyty
-------------------- Pomogłem? Kilknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pytanie.
w jakim formacie trzymasz kolumne `online` bo o ile widze - to string, gdzie mozesz swobodnie korzystac z int. chyba zadziala skuteczniej. (jesli masz int - to wywal >'<) county sa nie wydajne, i tak naprawde zbyt wiele nie zdzialasz, ale ![]() trudno mi powiedziec jak wygladaja u ciebie dane, bo od nich roche zalezy. index zlozony - jest ok, tylko ze warto zaczynac od wartosci najbardziej zroznicowanej, tutaj wydaje mi sie ze skuteczniej bedzie jesli zalozysz index na online,id,ban nie za bardzo wiem co trzymasz w kolumnie online, tu zakladam ze czas ostatniego logowania/odwolania choc przyznaje uczciwie - musialbys to przetestowac/porownac sprawdz explainem, podaj jego rezultat, moze cos wiecej da sie wymyslec j. ps sprawdz czy otymalizacja tabeli ci by sie nie przydala. wykonaj
porownaj, wartosci proponowane do tego jak ma sie faktycznie, zastanow sie nad wykorzystaniem sugestii tam zawartych ![]() Ten post edytował alegorn 11.04.2012, 10:40:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:31 |