![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cze.
Mam chwilowe zaćmienie umysłu i potrzebuje pomocy. Jak nazywa się funkcja, w której wyciągamy po jednym znaku z łańcucha, coś na wzór each() w tablicach? Mam do podzielenia liczbę 132 na 1,3,2. Wiem jak to zrobić w pętli i z wpisaniem do tablicy, ale nie mogę sobie przypomnieć tej funkcji, która pobiera pierwszy znak i ustawia wskaźnik na następny. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro wiesz, że taka funkcja istnieje i wiesz jak działa poszukaj
http://www.php.net/manual/pl/ref.strings.php PS. Lenistwo nie zna granic... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym problem, że nie wiem czy taka funkcja istnieje, a w manualu nic nie znalazłem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może skorzystaj z substr(x, y, z), gdzie:
- x to ciąg znaków, na którym przeprowadzasz dzielenie, - y to liczba oznaczająca od którego znaku wycinasz, - z to liczba oznaczająca długość cięcia. Prosta pętelka for() i działa ![]() PS. Więcej o tej funkcji znajdziesz w manualu ![]() Update: Dzięki KaMeLeOn, rzeczywiście coś mi się pomyliło :oops:. -------------------- Cod | codslfc@o2.pl | gg#1405724 | www.footbag.p2.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - z to liczba oznaczająca do którego znaku wycinasz.
Kolega chyba sam nie doczytał trzeci argument to długość... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 00:09 |