![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Mam tutaj taki mały skrypcik który wyświetla mi kategorie wraz z ilością wpisów w danej kategorii. powczas wyświetlania pokazują się one jedna pod drugą ale chciałbym aby pokazywały się jedna obok drugiej (co jest proste) a nastepnie powiedzmy co trzecie wyświetlenie chciałbym wstawić <br /> tylko nie bardzo mam pomysł jak.. może coś z pętlą for? Proszę o jakąś podpowiedź.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 18 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co trzeci wpis ma być <br />, więc przyda Ci się jakiś licznik, który określi, który element aktualnie wyświetlasz.
Przykładowo tworzysz sobie zmienną $i przed pętlą while, która będzie Twoim licznikiem. Początkową wartość ustawiasz na 0.
Następnie wewnątrz pętli wstawiasz sobie na początku (zaraz po klamrze) inkrementację tej zmiennej.
W ten oto sposób masz określone, który element aktualnie przetwarzasz. Pierwsze okrążenie pętli, $i wynosi 1, czyli pierwszy element przetwarzany. W ten sposób możesz na końcu całego wyświetlania danych (wewnątrz pętli) dać warunek. Jeśli zmienna $i jest podzielna przez 3 to wiadomo, że element jest trzeci w rzędzie i po nim ma być przełamanie linii. PS. korzystaj z konkatenacji, albo przynajmniej własności cudzysłowu. to jest to samo co:
jeśli musisz użyć zmiennej wewnątrz tekstu możesz ją zawrzeć w klamry.
ew. konkatenacje + użycie apostrofów:
#EDIT Ach pytałeś o użycie pętli for. Tak też jest to dobre rozwiązanie. zamiast: użyj: W ten sposób definiujesz już przy pętli, licznik i jego inkrementację. Ten post edytował ethann 8.04.2012, 22:36:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję! świetna wypowiedź!
tak właśnie kombinowałem mniej więcej ale okazało się to prostsze niż myślałem! Szacunek za kulturalną wypowiedź! Jeszcze raz serdecznie dziękuję. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:31 |