![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Prosiłbym o propozycje jak rozwiązać problem z opublikowaniem fragmentu pliku xlsx w postaci htmla. W postaci makra dorobię sobie zapis np do CSVa i wysyłanie tego po FTP na serwer, dorobię sobie odpowiednie wklejenie tego w tabele htmla jednak nie umiem wyciągnąć danych z csva i wkleić ich do htmla jako danych w postaci niemal "bazy danych". Założenie jest takie że chciałem móc publikować grafik który w nieznaczny sposób zmienia się codziennie. Grafik prowadzony jest w excelu a na koniec zmiany byłby wysyłany i nadpisywany na serwerze w postaci pliku csv np oddzielony przecinkami. Na stronie w zależności od numeru (kolejności na liście) byłby pobierany grafik dla konkretnej osoby (każda osoba ma w grafiku swój nr wiersza, a każdy dzień podzielony jest na 3 kolumny [w zależności od zmiany]). Chciałem móc po wpisaniu nr wiersza w pole formularza na stronie przez internet sprawdzić grafik. Koncepcja w sumie jest dowolna jak to zrobić - a jakoś w oparciu o CSVy uznałem że będzie prościej - jeśli uważacie że coś innego będzie lepsze to jestem otwarty na propozycje. Zasadniczo prosiłbym o poradę w kwestii elementów PHP które potrafiłyby wyciągnąć coś z pliku zewnętrznego i żebym umiał to wkleić w kod htmlowy (planowałem na tabelach zrobić stronę i wiadomo postawić ją na serwerze z obsługą php). Z góry dzięki za propozycje. o-w-c-a |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak każdy język posiada funkcje która umożliwiają otworzenie pliku fgetcsv. Dane można zapisać do tablicy, a potem zrobić z nimi co chcesz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Trochę poszukałem i pobawiłem się i mam coś takiego: CODE <?php fgetcsv_PHP(); function fgetcsv_PHP() { if (($handle = fopen("./test.csv", "r")) !== FALSE) { $length = 1000; $delimiter = ","; echo "<table>\n"; echo "<td><b>Imie</b></td><td><b>Nazwisko</b></td><td><b>Dzien</b></td>"; while ( ( $data = fgetcsv( $handle, $length, $delimiter ) ) !== FALSE ) { $num = count($data); echo "<tr>\n"; for ($c=6; $c < $num; $c++) { echo "<td>".$data[$c]."</td>\n"; } echo "</tr>\n"; } echo "</table>"; fclose($handle); } } ?> Niestety jednak pobiera całą zawartość pliku csv a nie potrafię zmusić aby brał tylko jeden wiersz... Dodatkowo jak przekazać zmienną pobraną z formularza HTML? Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:44 |