![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dopiero zaczynam swoją przygodę z javascript, dlatego proszę o cierpliwość.
Chciałbym napisać skrypt, który na podstawie wyboru z pola select wyświetlał mi odpowiednie dane. Wpisałem taki kod jak poniżej: Kod <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250"> <meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com"> <title></title> <script language="javascript"> function wyswietl(){ var text=document.GetElementById('wartosc').value; var new_text="Wybrales " + text; document.getElementById('wynik').innerHTML=new_text; } </script> </head> <body> <div id="targetDiv"> <select onchange="wyswietl()" id="wartosc" name="wartosc"> <option name='1'>1</option> <option name='2'>2</option> <option name='3' value="3" >3</option> </select> </div> <div id="wynik"></div> </body> </html> Jednak przeglądarka sygnalizuje błąd, a skrypt nie wyświetla danych, którymi jestem zainteresowany. Kod który napisałem rozumiem w ten sposób: gdy zmienimy wartość pola select, to uruchomi on funkcję wyswietl(); Funkcja zapisuje do zmiennej text wartość wybranego pola z selecta (2 lub 3). Następnie tworzona jest funkcja o nazwie new_text która łączy słowo Wybrales z wartością. Następna linia skryptu ma za zadanie wypisać wartość zmiennej new_text w divie, który ma id="wynik". Czy ktoś może mi wytłumaczyć, gdzie jest błąd i dlaczego nie działa to w taki sposób? Nie chodzi mi o gotowy kod, tylko raczej o zrozumienie tego problemu. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:45 |