![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć i czołem, wiem że temat maglowany, ale ja niestety ciągle mam z nim problemy.
Staram się stworzyć coś w stylu koszyka, tylko że zamiast towarów będę miał tam pracowników wysyłanych w delegację. W tym koszyku będą zawarte cztery informację: id_pracownika, id_lokalizacja, data, czas. Najpierw wybieram pracownika z bazy i chciałbym aby "siedział" on w pamięci dopóki nie wybiorę tylu pracowników co trzeba. Dopiero wtedy chciałbym tych pracowników wysłać do koszyka. Linka jak to wygląda: http://www.try-this.type.pl/delegacje Teraz jest tak, że pracownik siedzi w zmiennej POST i jest on tam dopóki nie wybiorę innego pracownika, wtedy dane sie podmieniają, i nie wiem czy zastosować tutaj sesje, czy tablice? O tablicach czytałem ostatnio w vademecum prof., ale jakoś nie przemawia do mnie ich interpretacja i mam trudności z opanowaniem tablic wielowymiarowych (bo takie są tutaj potrzebne). Na stronie jest już zastosowany swego rodzaju koszyk (można to zauważyć po kliknięciu w dodaj), ale nie jest mojego autorstwa i nie działa tak jak powienien. Dlatego postanowiłem że napiszę własny i dostosuje do własnych potrzeb. A więc może jakieś rady? Pozdrawiam i Wesołych Świąt ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sesja kolego sesja
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co przeszkadza zapisać te dane do tabeli?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabeli w sensie do bazy?
co kto lubi, szczerze mówiąc po prostu ja bym wykorzystał sesje |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To że moja wiedza na ten temat jest znikoma, przyzwyczajony jestem do nauki na własnych projektach. O tablicach słyszałem, ale że nigdy nie były mi potrzebne to ich nie używałem. Teraz są potrzebne więc zajrzałem do książki i chciałem poczytać o nich, ale wiem tylko jak się do nich odwołać.
Domyślam się, żeby wrzucić te dane do tablicy w formularzu muszę dać zamiast name="pracownik" --> name="pracownik[]" Jednak tutaj jest kolejny problem, ponieważ formularz jest dynamiczny i select pobiera dane właśnie z poprzedniego selecta. A czy można tablicę utworzyć już poza formularzem (wolałbym go nie ruszać), tak abym tylko dopisywał do niej kolejnego wybranego pracownika? Ten post edytował Barcelona 8.04.2012, 12:49:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sesjach i tak musi użyć tablic. Raczej nauka ich cie nie o minie. A czemu nie możesz tego zapisać do bazy sql do tabeli? Będzie łatwiej usunąć, edytować
Ten post edytował memory 8.04.2012, 13:19:59 |
|
|
![]()
|
|
Operowanie na bazie jest wygodnym wyjściem, ale nie wiem czy dobrym. Tak samo w sklepie nie idziesz z każdym produktem do kasy, tylko wkładasz do koszyka i dopiero tam idziesz. Takie rozwiązanie robiło by za dużo zapytań do bazy.
Sorki, że podbijam, ale temat usycha ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli nie chcesz operować na tablicach, to w takim wypadku ja stworzyłbym jakąś klasę np. pracownicy i każdego kolejnego dodawał jako jej nową instancję. No i obiekty klasy to te 4 dane pracownika. Odpadają wtedy tabele wielowymiarowe.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.07.2025 - 23:06 |