Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]Tworzenie koszyka
Barcelona
post 8.04.2012, 11:37:47
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć i czołem, wiem że temat maglowany, ale ja niestety ciągle mam z nim problemy.
Staram się stworzyć coś w stylu koszyka, tylko że zamiast towarów będę miał tam pracowników wysyłanych w delegację. W tym koszyku będą zawarte cztery informację: id_pracownika, id_lokalizacja, data, czas.

Najpierw wybieram pracownika z bazy i chciałbym aby "siedział" on w pamięci dopóki nie wybiorę tylu pracowników co trzeba. Dopiero wtedy chciałbym tych pracowników wysłać do koszyka.
Linka jak to wygląda: http://www.try-this.type.pl/delegacje

Teraz jest tak, że pracownik siedzi w zmiennej POST i jest on tam dopóki nie wybiorę innego pracownika, wtedy dane sie podmieniają, i nie wiem czy zastosować tutaj sesje, czy tablice? O tablicach czytałem ostatnio w vademecum prof., ale jakoś nie przemawia do mnie ich interpretacja i mam trudności z opanowaniem tablic wielowymiarowych (bo takie są tutaj potrzebne).

Na stronie jest już zastosowany swego rodzaju koszyk (można to zauważyć po kliknięciu w dodaj), ale nie jest mojego autorstwa i nie działa tak jak powienien. Dlatego postanowiłem że napiszę własny i dostosuje do własnych potrzeb.
A więc może jakieś rady? Pozdrawiam i Wesołych Świąt smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
usb2.0
post 8.04.2012, 12:26:39
Post #2

-----

sesja kolego sesja
+Quote Post
memory
post 8.04.2012, 12:40:36
Post #3

-----

a co przeszkadza zapisać te dane do tabeli?
+Quote Post
usb2.0
post 8.04.2012, 12:48:00
Post #4

-----

tabeli w sensie do bazy?
co kto lubi, szczerze mówiąc po prostu ja bym wykorzystał sesje
+Quote Post
Barcelona
post 8.04.2012, 12:48:10
Post #5

-----

To że moja wiedza na ten temat jest znikoma, przyzwyczajony jestem do nauki na własnych projektach. O tablicach słyszałem, ale że nigdy nie były mi potrzebne to ich nie używałem. Teraz są potrzebne więc zajrzałem do książki i chciałem poczytać o nich, ale wiem tylko jak się do nich odwołać.

Domyślam się, żeby wrzucić te dane do tablicy w formularzu muszę dać zamiast name="pracownik" --> name="pracownik[]"
Jednak tutaj jest kolejny problem, ponieważ formularz jest dynamiczny i select pobiera dane właśnie z poprzedniego selecta.

A czy można tablicę utworzyć już poza formularzem (wolałbym go nie ruszać), tak abym tylko dopisywał do niej kolejnego wybranego pracownika?

Ten post edytował Barcelona 8.04.2012, 12:49:25
+Quote Post
memory
post 8.04.2012, 13:19:31
Post #6

-----

W sesjach i tak musi użyć tablic. Raczej nauka ich cie nie o minie. A czemu nie możesz tego zapisać do bazy sql do tabeli? Będzie łatwiej usunąć, edytować

Ten post edytował memory 8.04.2012, 13:19:59
+Quote Post
Barcelona
post 9.04.2012, 13:38:56
Post #7

-----

Operowanie na bazie jest wygodnym wyjściem, ale nie wiem czy dobrym. Tak samo w sklepie nie idziesz z każdym produktem do kasy, tylko wkładasz do koszyka i dopiero tam idziesz. Takie rozwiązanie robiło by za dużo zapytań do bazy.

Sorki, że podbijam, ale temat usycha sad.gif
+Quote Post
hyhyhy
post 9.04.2012, 23:51:32
Post #8

-----

Jeżeli nie chcesz operować na tablicach, to w takim wypadku ja stworzyłbym jakąś klasę np. pracownicy i każdego kolejnego dodawał jako jej nową instancję. No i obiekty klasy to te 4 dane pracownika. Odpadają wtedy tabele wielowymiarowe.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 3.07.2025 - 23:06