Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zabezpieczenie bezpośredniego dostępu do plików, Apache + htaccess
kapitan kloss

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie,
przeglądam forum ale nie trafiam na odpowiedź, nie mówiąc już o moich bardziej udanych i nie udanych próbach.
Na stronie wyświetlam pliki znajdujace sie powiedzmy w katalogu /galeria
Jak zrobić aby użytkownik bezpośrednio nie dostał mi się do pliku po odczytaniu np. źródła strony wpisując http://www/domena.pl/galeria/01.jpg

Na razie udaje mi się zablokować całkowicie dostęp do katalogu, ale powoduje to również nie wyświetlanie obrazów plików na stronie.
Próbowałem również przekierowania (RewriteRule) kiedy ktoś wpisuje adres do pliku, ale też blokuje tym odczyt plików na stronie

W katalogu są same pliki JPG.
Prośba wielka o pomoc.

Dobra, poległem na całym froncie. Próbowałem wszystkiego.
Nie umiem zablokować bezpośredniego dostępu do plików jpg po wpisaniu pełnej ścieżki bez blokowania ich wykorzystania na normalnej stronie. Pomóżcie.

Ten post edytował kapitan kloss 6.04.2012, 09:51:23

--------------------
Apache + php 5 + PostgreSQL (Mac OS X)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
!*!

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Trudno blokować coś, co chcesz pokazać. Możesz jedynie zablokować widoczność w katalogu galeria, aby nie były widoczne wszystkie pliki przez .htaccess lub wrzucić tam plik index.php z kodem na początku

1. defined('cokolwiek') OR exit('nie mozesz przegladac zawartosci tego katalogu bezposrednio');

Jeśli chcesz zablokować pokazywanie plików na innych stronach, poszukaj pod frazą "hotlinks"

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:33