![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem w bazie danych mam zapisane liczby w ten sposób- :1:2:3:4:5:6 i muszę zrobić wyszukiwanie w bazie danych np. w którym rekordzie znajduje się liczba 1.
To nie działa, ale może lepiej zobrazuje to, co chcę osiągnąć:
Dziękuję z góry! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Domyślam się, że te liczby to identyfikatory z innej tabeli, tak? No to powinieneś skorzystać z relacji wiele-do-wielu, a nie tworzyć takie potworki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Tak z innej tabeli zamiast tej 5 co podałem w przykładzie jest $id, które identyfikuje użytkownika po zdjęciu..
@@@ Nie mogę znaleźć po tym, co mnie nakierowałeś nic, co by mi się przydało.. Ten post edytował miras 5.04.2012, 19:44:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o relacjach w relacyjnych bazach danych takich jak np. MySQL. Masz po prostu źle (fatalnie wręcz) zaprojektowane połączenie zdjęć z danymi motocyklami. Google: Mysql relacje, Mysql wiele-do-wielu itd.
PS. Jeżeli dane zdjęcie może być przyporządkowane tylko do jednego motocyklu to mamy do czynienia z relacją jeden-do-wielu, a nie wiele-do-wielu. |
|
|
![]()
|
|
Chyba za mało wytłumaczyłem, chodzi o to, że skrypt ajax losuje zdjęcia z tabeli w bazie danych `zdjecia` i każde zdjęcie ma swoje id, które jest przypisane dla każdego motocykla, w sposób taki jak już pisałem jak jest np. jedno zdjęcie to jest :2 a jeżeli więcej :5:7:8 itd.
I chcę znaleźć id Motocykla po tym id zdjęcia, które wylosuje skrypt ajax... trochę nagmatwałem, ale mam nadzieje, że zrozumiesz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ależ ja od początku doskonale rozumiem co masz i co chcesz zrobić. Problem w tym, że nie powinieneś tego tak robić (nie powinieneś trzymać tych identyfikatorów jako tekstu, w którym są liczby oddzielone dwukropkiem). Bazy typu MySQL nie są po prostu przystosowane do takiego działania.
Google: MySQL relacja jeden-do-wielu Następnie będziesz mógł zaprojektować swoją bazę poprawnie i takie zadania nie będą sprawiać Ci problemu. |
|
|
![]()
|
|
No dobrze, stworzyłem jeszcze jedną tabele tzw. łączacą... i naskrobałem coś takiego:
co wpisać tam gdzie napisałem, żeby znalazło mi to zdjęcie ? i czy wgl o to chodzi ? @ I te zapytania w Phpmyadminie oczywiście, tak ? @@@ Poradziłem, dzięki. Ten post edytował miras 5.04.2012, 20:58:38 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:51 |