![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaćmiło mnie chyba... Mam problem z ułożeniem zapytania, które z wierszy jednej tabeli wykluczy te, w których jedno z pól znajduje się wśród wartości w jedym z pól w drugiej tabeli.
Wycinek pierwszej tabeli, z której pobierane są dane: `teachers` teacher_id | surname | firstname i wycinek drugiej tabeli: `classes` class_id | teacher Przy czym `teacher` w tabeli `classes` ma ustawiony indeks UNIQUE i jest odpowiednikiem dla `teacher_id`. Z tych dwóch table chcęwygenerować wszystkei wiersze z `teachers`, w których wartość `teacher_id` nie ma swojego odpowiednika w `classes`. Mam nadzieję, że wyjaśniłem to jasno (czasami zdarza mi się gmatwać). Dziekuję z góry za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie... Niestety na serwerze mam dostęp tylko do 4.0.14. Czy można to w zrobić w inny sposób?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no jak nie masz do dyspozycji podzapytan, to moze sprobuj tak: wyciagnij dane z tabeli 1, pozniej jedziesz po nich whil'em, a w nim wykonujesz zapytanie do tabeli 2 i jesli wynik bedzie wiekszy niz 0 wierszy, to znaczy ze rekord mamy w 2 tabeli, jesli rowny 0, to znaczy ze nie, a wowczas mamy jeden z interesujacych nas wierszy i przykladowo "upychamy" jego dane do jakies tablicy|tablic i tak do konca.
-------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
Halfik, dzięki, zrobienie tego w php to nie problem, ale chodziło mi o przyśpieszenie całości.
Mam jeszcze jedno pytanie - jak poradzić sobie z polskimi znakami w mysql 5? Przestawiłem na latin2_general_ci, i dalej mam znaki zapytania... Moze bazy danych trzeba czymś przekonwertować z 4.0.x na 5? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
A może dałoby się jakoś tak?
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 22:41 |