![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 1 Dołączył: 16.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jeśli zablokuję znaki
CODE '/\:*?"<>|; Mogę być na ogół pewny że nie grozi mi SQL injection ? Jakie są jeszcze typy ataków poprzez SQL i na czym polegają, dobrze jeszczy by było jak by ktoś powiedział jak się przed nim zabezpieczyć. jeśli nie będzie to tylko odsyłka do angielskiej strony będzie pomógł ![]() Ten post edytował eska chojnice 5.04.2012, 19:24:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Blokowanie jakichkolwiek znaków to nie jest dobry pomysł. Czasami będzie trzeba je przechowywać w bazie. Zamiast tego dane powinno się escapować. Dla MySQL`a odpowiednią funkcją do tego celu jest mysql_real_escape_string(). Ta funkcja wstawi "\" przed niebezpiecznymi znakami i nie będą już groźne. Nie zapominij wstawiać wszystkich danych do zapytania w cudzysłowach. Jeśli dasz cudzysłowy, to kiedy użytkownik wpisze instrukcje np. w formularzu zostaną potraktowane jak dane.
Tak może to wyglądać:
Możesz też skorzystać z PDO i jego bindowania para |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 1 Dołączył: 16.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakie są jeszcze ataki?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ataki związane z SQL? Napisałem o wstrzykiwaniu kodu do instrukcji SELECT. Dużo gorsze może byś wstrzyknięcie kodu do instrukcji INSERT, UPDATE albo DELETE. Zabezpieczać się można w tych wypadkach w ten sam sposób. Dane potraktować funkcją mysql_real_escape_string() i koniecznie ograniczyć je w zapytaniu cydzysłowami. Dotyczy to danych nie tylko z formularza ale z każdego źródła, nawet plików na serwerze albo samej bazy danych.
W ostatnim poście ucięło mi końcówkę. Miało być bindowanie parametrów. Zapomniałem też napisać o problemie jaki stwarza magic_quotes_gpc(). Jeśli magic_quotes jest włączone backslashe dodawane są automatycznie i trzeba najpierw je usunąć za pomocą funkcji stripslashes(). Żeby nie mieszać w kodzie aplikacji najlepiej zrobić to gdzieś na początku. Tak jak tu jest opisane. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Pozwolicie, że się wtrącę, ale jest już na tym forum wątek o sql injection... I to nawet przypięty. Czy naprawdę jest sens powtarzać dokładnie to samo co tam? Zamykam temat by nikt niepotrzebnie się nie rozpisywał.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 09:29 |